Hrvatska i CG da zajedno apliciraju kod EU

Hrvatska je zainteresovana da zajedno sa crnogorskim institucijama i gradovima kreira projekte saradnje i aplicira kod fondova Evropske unije (EU) u oblastima savremenog stvaralaštva i kulturne baštine.

 

To je saopšteno nakon razgovora u Kotoru ministara kulture Crne Gore i Hrvatske, Aleksandra Bogdanovića i Nine Obuljen Koržinek.

Ministri su razgovarali o zajedničkim projektima dvije države koji se realizuju i onim koji u narednom periodu mogu ojačati i unaprijediti saradnju.

Bogdanović je rekao da je zadovoljan što dvije susjedne zemlje imaju toliko zajedničkih tema saradnje kako u okviru regionalnih projekata i inicijativa tako i kroz direktnu saradnju institucija kulture.

Saradnja u oblasti savremenog stvaralaštva ocijenjena je kao dobar prostor za zajedničko nastupanje dvije zemlje prema drugim državama
regiona i šire.

Obuljen Koržinek je istakla kako je Hrvatska zainteresovana da zajedno sa crnogorskim institucijama i gradovima kreira projekte saradnje i aplicira kod fondova Evropske unije u oblastima savremenog stvaralastva i kulturne baštine.

„Posebno je prepoznat potencijal koji nudi fond EU, Kreativna Evropa, a koji, kako su zaključili sagovornici, do sada nije iskorišćen na pravi način“, kaže se u saopštenju.

Dogovoreno je da se u saradnji deskova za Kreativnu Evropu zajedno animiraju institucije i pojedinci u oblasti kulture kako bi se iskoristili sve mogućnosti tog fonda.

Ministri su razgovarali o upisima Stećaka – Srednjevjekovnih grobalja i Venecijanskih utvrđenja iz XVI i XVII vijeka na UNESCO listu, koji su uspješno relizovani i istakli da oni potvrđuju zajedničko kulturno i istorijsko nasljeđe.

Razgovaralo se i o kandidaturi Crne Gore za upis Bokeljske mornarice na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, projekta na kojem Crna Gora radi duže vrijeme i čiju finalizaciju očekuje u narednim mjesecima.

„Ministri su se saglasili da će po ovom pitanju naši eksperti u narednim danima intenzivno sarađivati kako bismo pokušali da u direktnoj komunikaciji izbjegnemo sve eventualne nesporazume i otvorena pitanja“, kaže se u saopštenju crnogorskog Ministarstva kulture.

Bogdanović je istakao da je Bokeljska mornarica kao cjelokupna organizacija, zakonom zaštićena kao kulturno dobro Crne Gore i istakao kako njen značaj prevazilazi bilo kakva nacionalna ograničenja.

„Riječ je o kulturnim vrijednostima koje pripadaju svim građanima Crne Gore i sa kojima svako ima pravo da se identifikuje“, kazao je on.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor