Ishrana bogata prerađenim ugljenim hidratima može dovesti do ranije menopauze, pokazuju istraživanja britanskih naučnika.

Menopauza se u prosjeku javlja oko pedesete godine, a ako su rafinisani ugljeni hidrati, prije svega tjestenina i pirinač previše zastupljeni u ishrani, može nastupiti i godinu i po ranije, upozoravaju naučnici.
Studija Univerziteta u Lidsu koja je obuhvatila 914 žena iz Velike Britanije pokazala je i da ishrana bogata ribom, graškom, pasuljem i leblebijama, može odgoditi početak menopauze.
„Razumijevanje načina na koji ishrana utiče na početak prirodne menopauze biće veoma korisno za one koji su već izloženi riziku ili imaju porodičnu istoriju određenih komplikacija u vezi sa tim periodom“, kaže jedna od autorki studije Dženet Kejd, profesorka prehrambene epidemiologije na Univerzitetu u Lidsu.
Žene kod kojih menopauza nastupi ranije imaju povećan rizik od osteoporoze i srčanih oboljenja.