Herceg Novi: Milena Dravić otvara Filmski festival

U Herceg Novom će od 1. do 7. avgusta, na pet lokacija, u tri takmičarske selekcije, dvije revijalne, sa nizom pratećih programa i preko 100 filmova, biti održan 32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival.

Gosti prve večeri festivala su reditelj filma Marios Piperides i producentkinja filma Janine Teerling. Nakon toga, takođe na Kanli kuli biće prikazan film “Diamantino”, autorskog dvojca Abrantes i Schmidt, nagrađen Grand Prix-jem Nedjelje kritike u Kanu.

Festival je od nacionalnog značaja, pa će ga sa 102 hiljade eura finansirati Ministarstvo kulture, a sa 68 hiljada eura osnivač, Opština Herceg Novi, saopšteno je na konferenciji za medije.

Po riječima vd direktorice JUK Herceg festa, koji je izvršni producent, Gordane Porobić Krcunović, Herceg Novi je u regionu i šire prepoznat kao grad festivala, a Filmski festival ima status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore

„Filmski festival u Herceg Novom njeguje visoke umjetničke standarde i zato je namjenjen publici rafiniranog umjetničkog ukusa za filmsku umjetnost“, navodi ona.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić ističe da iz godine u godinu Filmski festival opravdava nacionalni značaj, ali i postavlja nove standarde i domete. Zato je Opština Herceg Novi i ove godine jedan od glavnih pokrovitelja, zajedno sa Ministarstvom kulture Crne Gore.

„Opština Herceg Novi obezbijedila je 40 odsto sredstava potrebnih za organizaciju jednog ovakvog festivala, što je 68.000 eura, dok je Ministarstvo kulture finansijer preostalih 60 odsto, odnosno 102.000 eura. Kada se saberu ta dva iznosa dolazi se do podatka da će ovogodišnji Filmski festival koštati 170 hiljada eura“, navodi Katić.

Kako je kazao poslovni direktor festivala, Zoran Živković brojni relevantni autori kontaktiraju Direkciju i nude saradnju, odnosno svoje filmove. On je saopštio imena članova žirija selekcije takmičarskog programa (Vladimir Petković, Andrijana Stojković, Ivan Đurović i Ermin Bravo), i kao i imena žirija sekcije Fedeora, odnosno filmskih kritičara iz zemalja regiona (Dubravka Lakić, Vuk Perović i Zlatko Vidaković).

Prateći program obilježiće industrijska selekcija Mini Pitch, odnosno radionice za razvoj projekata studenata crnogorske filmske akademije i škola, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Zagreb film festivalom.

Organizatori obećavaju gostovanje mnogobrojnih poznatih filmskih radnika iz regiona i Evrope, među kojima su Marios Piperides, autor nagrađivanog filma “Krijumčareći Hendriksa”, kao i glavna glumica izraelskog filma “Djevice”, Keren Ben Rafael, koji su potvrdili dolazak.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor