Gušenje pojedinca u okovima društva

Predstava „Ženidba“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Egona Savina rađena u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) i Kraljevskog pozorišta Zetski dom izvedena je na velikoj sceni kotorskog Kulturnog centra.

 

Gogoljeva drama, iako je nastala prije skoro 200 godina, može se svrstati u savremene tokove društva, jer govori o skrivanju „sramote“ pred palankom i malograđanštinom.

Ženidba naprosto mora da se dogodi, ne zbog ljubavi, već zbog mišljenja drugih i zbog tuđih očekivanja, a pojedinac je taj koji mora da ispoštuje pravila većine.

Ivan Kuzmič Potkoljosin je homoseksualac. Njegovog emotivnog partnera Kočkarjova palanka smatra srećno oženjenim čovjekom.

Potkljosina nagovara Kočkarjov da isprosi ruku Agafje Tihonovne. Do ženidbe naravno neće doći jer ipak postoje ljudi koji ne mogu da rade protiv sebe.

„Predstava govori o gušenju pojedinca u normama i okovima društva, o sputavanju vlastite prirode, o cijeni slobode, koju uvijek plaća pojedinac“, kazala je dramaturškinja Stela Mišković.

U predstavi igraju: Nada Vukčević, Zoran Vujović, Varja Đukić, Dejan Ivanić, Olivera Vuković, Aleksandar Gavranić, Nikola Perišić, Goran Vujović, Gojko Burzanović, Radmila Čolić i Stevan Radusinović.

Dramatizaciju je radio Egon Savin, adaptaciju teksta i dramaturgiju Stela Mišković, kostimografiju Jelena Stokuća, a scenografiju Vesna Popović. Izvršna producentkinja je Nela Otašević.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor