Green Home – Rad termoelektrane sa ekološki neprihvatljivom tehnologijom nezakonit i protivustavan

Nastavak rada TE Pljevlja prije okončanja postupka koji se vodi između Ministarstva kapitalnih investicija i Energetske zajednice značio bi najgrublje kršenje Međunarodnih akata i direktno bi uticalo na dalju evropsku integraciju Crne Gore.

Posljednja odluka Vlade Crne Gore kojom se obavezuje Ministatsvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma i Agencija za zaštitu prirode i životne sredine da prekinu sve započete postupke u vezi sa prestankom važenja i revizijom integrisane dozvole za rad Termoelektrane Pljevlja, bio bi korak unazad i signal nedosljednosti u ispunjavanju prethodno preuzetih obaveza.

Naime, odlukom Ministarskog Savjeta Energetske zajednice u okviru Direktive 2001/80/EC (Direktiva o ograničavanju emisija određenih zagađivača u vazduh od strane velikih termo postrojenja), Termoelektrani Pljevlja dodijeljeno je 20.000 radnih sati sa vremenskom odrednicom za njihov utrošak od 01. januara 2018. do 31. decembra 2023. Nakon što je Elektroprivreda obavijestila Agenciju za zaštitu prirode i životne sredine o 7.194 iskorišćenih radnih časova za 2020. godinu, te o prethodno 13.809 iskorišćenih radnih časova za protekle dvije godine (2018. i 2019.), postalo je očigledno da je termoenergetsko postrojenje u Pljevljima iskoristilo radne sate dodijeljene pod OPT – OUT mehanizmom za velika ložišta.

Neshvatljiv je stav Vlade Crne Gore kojim zahtjeva prekid započetih postupaka vezanih za reviziju i prestanak važanje integrisane dozvole za rad TE Pljevlja, kada su upravo gore pomenuti potrošeni radni sati znak da je svaki dalji rad termoelektrane sa ekološki neprihvatljivom tehnologijom nezakonit i protivustavan.

Argumentacija Elektroprivrede Crne Gore u kontekstu opravdavanja kašnjenja zbog pandemije izazvane korona virusom u najmanjoj ruci je neprofesionalna i maliciozna prema svim građanima Crne Gore koji su osuđeni da udišu zagađen vazduh. Prema podacima iz analize Svjetske zdravstvene organizacije (nacionalna kancelarija u Crnoj Gori), navedeno je da uslijed izloženosti prekomjerno zagađenom vazduhu 250 ljudi izgubi život, dok se njih 140 hospitalizuje uslijed pogoršanja zdravstvenog stanja na godišnjem nivou.

U Podgorici, 14.05.2021

NVO Green Home

Izvor: PvPortal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor