Green home: Nastavlja se uništavanje prirode, ministar da podnese ostavku

Put kojim je krenuo ministar prostornog planiranja, urbanizma i ekologije Ratko Mitrović se može završiti samo njegovom ostavkom, jer izdavati građevinske nezakonite i neplanske dozvole za gradnju u zaštićenim i preizgrađenim obalnim područjima je van svakog smisla i logike, osim u korupcionaškim krugovima, ocijenili su u NVO Green home.

Kako ističu u saopštenju, za nekoliko mjeseci, umjesto da predano radi na izmjenama obesmišljenog Zakona o planiranju prostora i reviziji Prostornog plana Crne Gore koji bi usmjerio zeleni razvoj i primjenu koncepta Ekološke države, ministar se bavi ubrzanim betoniranjem najosjetljivijih dijelova prostora od obale od Bečića i Smokve, Reževića do nacionalnih parkova.

„Posljednje odobravanje koncesije za gradnju komercijalnih smještajnih objekata uz kulturno istorijsko utvrđenje Besac i u prirodnom dobru NP Skadarsko jezero, su posebna sramota i bezakonje koje sprovodi Ministarstvo ekologije. Dopušta se otvaranje novog građevinskog područja uz devastaciju prostora nacionalnog parka, pored ruiniranog hotela ’13. decembar’ na čijem bi se obnavljanju moralo hitno raditi. Izgradnja glamping komercijalnog smještaja od najmanje 4 zvjezdice sa prilazima, parkinzima i drugom turističkom infrastrukturom uz kulturno istorijsko dobro je nakaradni plan valorizacije prirodnih odlika nacionalnog parka i ambijenta koje nam Ministarstvo donosi“, smatraju u ovoj NVO.

U investitorskim krugovima i Vladi, se ponovo dogovara gradnja Porto Skadar Lake i turističkog naselja Mihailovići u NP Skadarskom jezeru, zbog čega podsjećaju ministra da se o pitanju ove i druge komercijalne gradnje na Skadarskom jezeru vodi proces u Savjetu Evrope od 2018. godine, zbog čega je na crnogorsku međunarodnu i nacionalnu sramotu, blokirana izrada novog Prostornog plana posebne namjene još 2019. godine.

„Otvoreni postupak kršenja Bernske konvencije od Crne Gore, prate RAMSAR Sekretarijat kao i Evropska komisija, na osnovu čega će se procjenivati napredak Crne Gore u narednom periodu u dijelu poglavlja 27. – životna sredina. Govoriti o oživljavanju ovih projekata se može iz pukog neznanja ili sprege sa krupnim investitorima i ličnim interesima brze zarade, treće ne postoji. Ministar, kao i cijela crnogorska javnost zna da su DUP-ovi donošeni prošle decenije rađeni za interese građevinskih lobija i bivših političkih elita, u čemu se ne razlikuju ni DUP ‘Bečići’ ili DUP ‘Mihailovići’, koji su usput nevažeći dokumenti kao 90% prostornih planova u Crnoj Gori“, navode u saopštenju.

Kako dodaju, ministar ekologije je do sada pokazao neznanje i nesposobnost za rješavanje ključnih ekoloških problema. Ne samo da je iscrpio sve dobijene kredite podrške koju je uživao u građanskom ekološkom sektoru nego ih efikasno izmanipulisao zbog čega je vrijeme da sam da neopozivu ostavku, te da se na njegovo mjesto imenuje stvarni stručni kadar.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor