Search
Close this search box.

Grbović: Dječije odjeljenje u Pljevljima puno beba sa respiratornim infekcijama

Koliko ozbiljna je situacija sa zagađenjem vazduha u Pljevljima govori podatak koji je danas novinarama iznio direktor Opšte bolnice u tom gradu Saša Grbović. On je istakao da je dječije odjeljenje već par mjeseci puno.

“U zimskom periodu je povećan broj respiratornih infekcija, Dječije odjeljenje nam je već par mjeseci puno. Uglavnom se radi o bebama do godinu dana starosti, sa respiratornim infekcijama. To je hronično stanje koje traje već 30-40 godina”, istakao je Grbović.

Zagađen vazduh nalazi se u vrhu liste uzroka koji direktno utiču na povećano obolijevanje ili umiranje od hroničnih nezaraznih bolesti, odmah poslije nepravilne ishrane, pušenja i nedovoljne fizičke aktivnosti, dok su takozvane suspendovane PM čestice ključni faktor koji preko vazduha narušava zdravlje ljudi i smanjuje očekivani životni vijek, kazao je danas za Pobjedu specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje Crne Gore dr Borko Bajić.

Podsjeća da više od 250 prijevremenih smrti i gotovo 140 prijema u bolnicu godišnje u Podgorici, Pljevljima i Nikšiću vezuje se za izloženost PM česticama, čija vrijednost prelazi parametre preporučene smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije o kvalitetu vazduha. To su pokazali podaci Studije o procjeni uticaja zagađenosti vazduha na zdravlje u ova tri grada, koju je u saradnji sa domaćim institucijama SZO realizovala krajem 2015. godine.

Na nivou države procjenjuje se da ukupan broj prijevremenih smrti zbog zagađenog vazduha prelazi 500, dok se očekivani životni vijek, prema podacima iz Studije, skraćuje u Pljevljima za više od 30,2 mjeseca, Nikšiću 17,7 a Podgorici za 7,7 mjeseci.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor