Granični prelaz selo Ranče ostavlja bez puta

Sve dok se ne riješi problem seoskog puta, neće biti omogućeno otvaranje novog graničnog prelaza, ističu mještani sela Ranče i dodaju da očekuju od MUP-a, kao investitora, da promijeni dio trase puta

Izgradnja novog graničnog prelaza u mjestu Ranče, na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje, prijeti da stanovnike istoimenog sela ostavi bez puta. Naime, u projektu izgradnje graničnog prelaza ne postoji ucrtan put sa magistralnog puta prema selu Ranče, a radovima na izgradnji novog graničnog prelaza predviđeno je da postojeći put bude presječen i na taj način sadašnja saobrćajna komunikacija bude prekinuta. Za izgradnju novog graničnog prelaza sa Srbijom, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore izdvojilo je 2,5 miliona eura. Sadašnji granični prelaz je od granice sa Srbijom bio udaljen blizu jednog kilometra i na prostoru između sadašnjeg prelaza i granice nalazi se seoski put za selo Ranče. Izgradnjom novog prelaza stanovnici Ranča neće morati više da prolaze granični prelaz da bi stigli do kuća, ali, kako stvari stoje, novi granični prelaz će im zatvoriti sadašnji seoski put.

– Kako mi mještani sami o svom trošku održavamo put, sanaciju i čišćenje u zimskom periodu, potrebno je izgraditi novi, skratiti njegovu dužinu i izvršiti presvlačenje puta asfaltnim zastorom na cjelokupnoj dužini – navodi se u zahtjevu 48 mještana sela Ranče, koji je upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Budzetom Opštine Pljevlja nijesu predviđena sredstva

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova pojasnili su stanovnicima Ranče da su od lokalne uprave u Pljevljima tražili da ona riješi pitanje seoskog puta. Iz Opštine Pljevlja im je odgovoreno da u ovoj godini budzetom nijesu predviđena sredstva za te radove, ali da ostaje mogućnost da se budzetom za narednu godinu planira izdvajanje novca i za sanaciju puta do sela Ranče.

Od bivšeg predsjednika Mjesne zajednice Crljenice, kojoj pripada i selo Ranče, Darka Gačevića saznajemo da će seoski put za nekoliko dana biti prekopan i da mještani više neće moći automobilom doći do svojih kuća.

– Sve dok se ne riješi problem seoskog puta, neće biti omogućeno otvaranje novog graničnog prelaza – podvlače mještani sela Ranče i navode da očekuju od pomenutog ministarstva, kao investitora, da promjeni dio trase puta. Napominju da se put nalazi na nadmorskoj visini od 1.270 do 1.290 metara i da često u zimskom periodu biva zameten snijegom, što bi se izmještanjem jednog dijela trase znatno izbjeglo.

– S obzirom na to da su radovi na izgradnji graničnog prelaza Ranče intenzivirani, da će uskoro zbog nivelacije magistralnog puta biti prekopan seoski put, na taj način izgubiće se veza sela sa magistralnim putem, navodi se u zahtjevu i pojašnjava da je najgore to što u projektnoj dokumentaciji ne postoji rješenje za njihov put.

Mještani tvrde da su sa problemom upoznali i premijera Zdravka Krivokapića prije mjesec i po dana prilikom njegove posjete Ranču, ali na terenu nema nikakvih promjena.

 

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor