Građani Tuzi odlučivaće samostalnije

Tuzi kao samostalna opština imaće bolju perspektivu, a građani će samostalno odlučivati o pravcima razvoja i drugim bitnim pitanjima za to područje, ocijenio je predsjednik te gradske opštine, Abedin Adžović.

Tuzi će od 1. septembra dobiti status samostalne opštine

Tuzi će od 1. septembra, shodno izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji dobiti status samostalne opštine.

Adžović je kazao da to u društvenom smislu znači očekivanje da će biti bolje od postojećeg i da će Tuzi kao samostalna opština imati bolju perspektivu.

„Kao promjene u svakodnevnom životu građana vidim mogućnost za lakše i efikasnije ostvarivanje njihovih prava pred organima lokalne samouprave, jer će im javne službe biti bliže, ali i dostupnije, u smislu pružanja višeg nivoa usluga i bržeg rješavanja njihovih zahtjeva“, kazao je Adžović.

Prema njegovim riječima, građani i privredni subjekti Malesije mogu očekivati unapređenje uslova života i rada na tom području, naročito imajući u vidu da će lokalna samouprava imati svoje organe u punom kapacitetu.

U pogledu legislative, Adžović je rekao da status samostalne opštine znači pravo, ali i obavezu Tuzi da donese svoje odluke, odnosno legislativu neophodnu za funkcionisanje i sprovođenje nadležnosti propisane zakonom, kao i svaka druga opština u Crnoj Gori.

Kako je kazao, doskora su u velikom dijelu primjenjivali odluke Skupštine Glavnog grada kojima su uređivana i pitanja Tuzi.

On je naveo da, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, na teritoriji Tuzi živi oko 12 hiljada stanovnika, ali da je taj podatak varijabilan.

Prema njegovim riječima, to područje je poznato po unutrašnjim, ali i spoljnim migracijama.

„Radi se o odseljavanju prema gradovima Amerike iz niza razloga, a glavni je nada u bolji život. To se mahom odnosi na mlađe kategorije. Ali Tuzi demografski ipak dobro stoje zahvaljujući evidentnom doseljavanju stanovništva, najvećim dijelom sa sjevera Crne Gore“, rekao je Adžović.

Govoreći o ekonomskim parametrima i o tome da li opština može sama da se finansira, on je naveo da je prethodnih godina odrađeno nekoliko studija o opravdanosti formiranja Opštine Tuzi, koje imaju potpuno različite zaključke o opravdanosti, odnosno ekonomskoj održivosti opštine.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor