Gledanje televizije pogubno za vid djece

Nacionalni institut za vid u američkoj državi Merilend sproveo je istraživanje i otkrio da je u SAD u zadnjih 40 godina broj kratkovidne djece porastao 40 odsto.

Kratkovidost je izlječiva i ispravlja se naočarama, sočivima ili operacijom, ali na kraju ispada da mnogo košta. Osim toga, može biti smetnja u društvenim odnosima, izazvati glavobolje i uticati na uspjeh djece u školi. U najgorem slučaju, kratkovidost može dovesti do sljepoće.

Kao direktne uzroke kratkovidosti istraživanje navodi dugo gledanje u ekran računara i ekran mobilnih telefona. Zato stručnjaci preporučaju roditeljima da više vremena s djecom provode na otvorenom u raznim aktivnostima.

Naime, djeca sve više vremena provode u zatvorenom, gdje su osuđeni na aktivnosti poput slanja SMS-ova, igranja na računaru, igranje videoigrica i gledanje televizije.

Osim drugih posljedica kobnih po zdravlje kao što su problemi sa težinom, bolovi u kičmi i manjak vitamina D, sada je otkriveno i pogubno djelovanje na vid i zdravlje očiju.

Zato tokom rasta i razvoja djeci treba ponuditi ravnotežu između gledanja bliskih i udaljenih slika, jer oko doseže maksimalnu dužinu vidljivosti u tinejdžerskim godinama.

Oko je mišić kao i svaki drugi i treba ga vježbati, posebno kada se razvija.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor