Genetičari uspjeli da obrnu proces starenja kože?

U jedinstvenoj studiji, genetičari sa Univerziteta u Alabami uspjeli su da obrnu proces starenja kod miševa, tako što su otkrili koje promjene u stanicama izazivaju pojavu bora, opadanje dlake i rast sijedih. Miševima su prvo terapijom vještački pospješili starost, a ukidanje te terapije dovelo je do uklanjanja boja i ponovnog rasta dlake u boji.

U prvom dijelu eksperimenta, koristili su antibiotik koji izaziva starenje tako što mitohondrije u stanicama čini disfunkcionalnim. Genetičari su namjerno izazvali starenje kod miševa tako što su im dodavali antibiotik doksiciklin u hranu i vodu. Doksiciklin utiče na enzim potreban za repliciranje mitohondrijske DNK, koji iscrpljuje zalihe i uzrokuje njihove disfunkcije.

Kako starimo, mitohondrije, koji su izvor stanične energije, počnu da gube svoju funkciju. S obzirom na to da mitohondrije stvaraju oko 90 odsto energije koja je potrebna živim stanicama, opadanje njihove funkcionalnosti podstiče razvoj bolesti karakterističnih za ljude starije životne dobi, na primjer kardiovaskularnih bolesti ili karcinoma.

Nakon četiri nedjelje primjene doksiciklina, miševi su počeli da sijede i gube dlaku, postali su usporeni i letargični. Nakon četiri do osam nedjelja, naborala im se koža.

Primjena doksiciklina kod miševa je izazvala rast broja stanica kože, nenormalno stvrdnjavanje spoljnog sloja, disfunkcionalne folikule dlake i razvoj upala koje su doprinijeli promjenama na koži. No čim su prestali da miševima daju doksiciklin, životinje su se „podmladile“, jer je omogućena obnova mitohondrijskog DNK.

“Koliko mi znamo, ovo saznanje nikad prije nije bilo zabilježeno“ – izjavio je Kešav Sin, profesor genetike na medicinskom fakultetu UAB.

Iako je ukidanje doksiciklina kod miševa uticalo na proces starenja kože, na drugim organima nijesu uočene veće promjene, što bi moglo da znači da mitohondrije imaju drugačiju ulogu u različitim djelovima tijela.

Ovo otkriće na miševima moglo bi da postane temelj za rad na preventivnim i terapijskim ljekovima koji će pojačati mitohondrijske funkcije za tretmane protiv starenja kože i kose, ali i za liječenje drugih bolesti u kojima disfunkcionalan rad mitohondrija ima značajnu ulogu, piše hrvatski „24 sata“.

“Mogućnost uklanjanja bora i promjena na boji kose preko rješavanja problema disfunkcije mitohondrija je iznenađujuća“ – izjavio je Sin.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor