Formiraju Fond za studentske filmove

Direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić i vršilac funkcije rektora Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović potpisali su ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, u cilju unapređenja estetskog i tehničkog kvaliteta filmova koji se proizvode na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, kao organizacionoj jedinici Univerziteta.

Foto: Univerzitet Crne Gore

Sastanku u prostorijama Filmskog centra su prisustvovali i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti Edin Jašarović i rukovodilac studijskog programa Film i mediji Nikola Vukčević.

Rezultat potpisivanja tog sporazuma, kako je saopšteno, biće formiranje Fonda za studentske filmove, iz kog će se finansirati proizvodnja filmova studenata Fakulteta dramskih umjetnosti. Sredstva za Fond će biti obezbjeđivana po paritetnom, tzv. match-funding modelu, prema kojem obje strane ulažu po 50 odsto od ukupnog iznosa.

Filmski centar Crne Gore, kao nacionalna institucija posvećena razvoju kinematografske djelatnosti u Crnoj Gori i Univerzitet Crne Gore, kao visokoobrazovna ustanova koja kvalifikuje profesionalni kadar u domenu kinematografske proizvodnje, na osnovu potpisanog ugovora saglasile su se da će, formiranjem fonda, doprinijeti finansiranju proizvodnje filmova studenata FDU sa treće, četvrte i pete godine studija.

Ugovor o saradnji sa Univerzitetom Crne Gore predstavlja dalje unapređenje saradnje dvije institucije, posvećene razvoju profesionalnih kapaciteta mladih i talentovanih filmskih stvaralaca. Fond će doprinijeti stabilizaciji proizvodnje filmova na Fakultetu dramskih umjetnosti, ali, sa druge stane, sredstvima će dodatni biti angažovani eksterni saradnici koji učestvuju u proizvodnji filmova (direktori fotografija, snimatelji, snimatelji i dizajneri zvuka i dr).

Odluku o podršci filmovima i kontroli njihove proizvodnje donosiće stručna komisija za odabir studentskih filmova, a nju će činiti predstavnici Filmskog centra, FDU-a i crnogorskog filmskog sektora. Studenti koji budu dobitnici sredstava iz ovog Fonda, biće u obavezi da ih u ukupnom iznosu utroše na teritoriji Crne Gore.

Potpisivanje ugovora sa Univerzitetom Crne Gore predstavlja još jedan važan korak u učvršćivanju dobre poslovne saradnje ove dvije institucije, u cilju jačanja profesionalnog kadra u oblasti kinematografije u Crnoj Gori. Na sastanku je bilo razgovora i o daljim mogućnostima za učestvovanje Filmskog centra i Univerziteta Crne Gore u zajedničkim interdisciplinarnim projektima, koji bi za cilj mogle da imaju unapređivanje nastavnih kurukuluma u skladu sa savremenim trendovima u audiovizuelnoj industriji.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor