Filmski fond podsticaj za kinematografiju

Uspostavljanje Filmskog fonda biće odlična podsticajna mjera za razvoj kinematografije u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića sa direktorom Filmskog centra Sehada Čekića.

„Razgovarano je o konkursima za podršku kinematografskim projektima, koje je tokom prethodne godine sproveo Filmski centar. Kako su istakli, od prijavljenih 50 projekata koji su ispunili uslove konkursa dodijeljena su sredstva za realizaciju 21 filma“, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Bogdanović je poručio da je zadovoljan što je  uspostavljen dobar normativni okvir u toj oblasti i istakao da se mora raditi na njegovoj potpunoj implementaciji.

„Uspostavljanje Filmskog fonda, iz kojeg će se sredstva koristiti za sprovodjenje Nacionalnog programa razvoja kinematografije i stvaranje uslova za primjenu Uredbe o bližim kriterijumima za, načinu i postupku za ostvarivanje prava na povraćaj dijela sredstava utrošenih za proizvodnju kinematografskog djela biće odlična podsticajna mjera za razvoj kinematografije u Crnoj Gori“, ocijenjeno je na sastanku.

Sagovornici su naveli i da nas ove godine očekuje donošenje Nacionalnog programa razvoja kinematografije 2018 – 2023, čiji će nacrt biti izradjen u I kvartalu, nakon čega će biti organizovana javna rasprava i omogućeno da svi zainteresovani u ovom sektoru daju svoj doprinos, kako bi finalni dokument bio što kvalitetniji i sveobuhvatniji.

„Kada je riječ o pristupanju potpornom fondu Savjeta Evrope Eurimages, sagovornici su ocijenili da je neophodno u ovoj godini realizovati sve aktivnosti kako bi producenti dobili mogućnost obezbjeđivanja sredstava iz ovog fonda. Bogdanović je ocijenio da je to od izuzetne važnosti za razvoj kinematografskog sektora i njegovo uključenje u međunarodne evropske tokove i naveo da je Ministarstvo kulture u ovogodišnjem budžetu već obezbijedilo 116.000 eura, koliko je procijenjeno da će iznositi godišnja članarina“, poručili su iz Ministarstva.

Bogdanović i Čekić danas su potpisali i Sporazum o saradnji na realizaciji projekta „Crna Gora filmska destinacija/Montenegro Film Destination“, kao dio Programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017 – 2020, a koji će dati kratak osvrt na istorijat crnogorske kinematografije, obezbijediti informacije o procedurama za snimanje i promovisati Crnu Goru kao atraktivnu filmsku destinaciju.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor