Festival Korifej u Kolašinu od 22. jula do 18. avgusta

Peto izdanje Međunarondog festivala alternativnog teatra “Korifej“ biće održan u Kolašinu od 22. jula do 18. avgusta.

Festival, koji je i ove godine sufinansiralo Ministarstvo kulture, što na neki način i garantuje opstanak festivala za naredna vremena, održava se u organizaciji Opštine Kolašin i NVO „Korifej teatar“ pod kojim funkcioniše pozorišni život u Kolašinu.

Korifej će ove godine biti održan pod sloganom “Otvorena varoš“, što je nastavak prošlogodišnje ideje da se što više događaja izbaci na ulice i trgove Kolašina, alternativne prostore i ambijent. Ugostiće pozorišne predstave iz Poljske, Ukrajine, Rusije, Španije, Češke, Slovačke, Estonije, Litvanije, Srbije, Mađarske, BIH i Crne Gore.

Kuriozitet festivala svakako je gostovanje predstave “Jami distrikt“ u režiji Kokana Mladenovića, u produkciji Bitef teatra Beograd, Centra za kulturu Tivat, Think Tank studija Novi Sad i Festivala Maszk iz Segedina, projekta koji je u prethodnih godinu dana uzeo ne samo 7 Sterijinih nagrada, već osvojio i brojne festivale u regionu.

Zatim, tu je i predstava “Bog masakra“ koju je po tekstu svjetski poznate dramske spisateljice Jasmine Reze postavio Siniša Evtimov, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. U „Bogu masakra“ igraju mladi crnogorski glumci: Jelena Đukić, Marija Labudović, Vule Marković i Omar Bajramspahić.

Posebnost festivala činiće i predstava “Ukalupljivanje – tragedija loptanja u Srba“ ustanove kulture Vuk iz Beograda u kojoj igraju već zvučna imena srpske i regionalne glumačke scene: Marko Grabež, Stefan Bundalo, Strahinja Blažić, Aleksandar Kecman i drugi. Predstava će zatvoriti festival, a otvoriće ga Banjalučko studentsko pozorište sa prestavom „Ostajte“, autorskim projektom poznate glumice Ljiljane Čekić.

Korifej teatar biće prisutan sa svojom repriznom selekcijom, sa predstavama: “Enciklopedija mrtvih“ koju je po zbirci Danila Kiša režirao Ferid Karajica, „Krivica“ Nebojše Romčevića u izvođenju Anđelije Rondović i Đorđija Tatića, „Luckasti klovnovi“ Toda Nikoletića koju igraju Anđelija Rondović i Sanja Vujisić, „Kontrolni“ Milene Depolo u režiji Đorđija Tatića, korpodukcija sa Glumačkom trupom „Sinhro“ iz Podgorice.

Osim toga, na domaćem jeziku posjetioci će moći da pogledaju i najnoviju ispitnu predstavu studenata Glume sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja „Zločin na Kozjem ostrvu“ koju je po tekstu Uga Betija režirao profesor pokreta Ferid Karajica, a u kojoj igraju Vanja Jovićević, Anđela Radović, Milica Šćepanović i Marko Todorović.

Kuriozitet selekcije teatra za djecu, osim „Luckastih klovnova“ i divne ulične marionetske predstave iz Španije “Huanita i Benjamin“, jesu i „Crvenkapa“ Teatra mladih, u kojoj igraju glumice Gradskog pozorišta Podgorica, Branka Femić i Katarina Krek, a takoeđe i „Pazi zebru gazi“ u režiji Petra Pejakovića u kojoj igraju već afirmisani Jelena Simić i Slaviša Grubiša, produkcija tivatksog Centra za kulturu. Dječiji program biće izveden na glavnoj ulici i trgu.

Selekcija inostranih predstava je bogata i žanrovski raznovrsna, a ono što je krasi jeste da ni jedna osim litvanske predstave nije rađena na lokalnom jeziku već su rađene sredstvima univerzalnog jezika – pokreta, mimike, pantomime, neverbalnog gesta, teatra tijela i tako dalje, uglavnom lako su razumljive domaćem gledalištu.

Radionice festivala vodiće domaće snage, i to glumice Anđelija Rondović radionicu “Usputno pozorište“, Jelena Đukić “Pozorište ličnog stava”, a likovni umjetnici Srđa Dragović radionicu “Siluete varoši” i Milena Vukoslavović “Murali varoši”. Radionice, uz aktivitet učesnika koje organizatori očekuju u velikom broju, ostaviće do sada najznačajnije artefakte Kolašinu, a Korifej teatru u nasljeđe značajno produkcijsko iskustvo.
Posebno zanimljiv događaj biće otvaranje Muzeja pivskih čaša, selekcija čaša i krigli za pivo iz cijelog svijeta čiji je kolekcionar Bojan Peko Minić, a o samom događaju biće više informacija tokom odvijanja festivala.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor