Search
Close this search box.

Fali 15 ljekova za najteže pacijente

Onkološki pacijenti opet su ostali bez obavezne terapije, a ovog puta su im zdravstveni radnici kazali da fali čak 15 ljekova u Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore. Za pojedine ljekove nema ni zamjene, pa im je predloženo da zovu ovu zdravstvenu ustanovu i interesuju se za svoju terapiju, piše Pobjeda.

Montefarm je prije nekoliko dana saopštio da su obezbijedili oralne citostatike koji se izdaju na recept onkološkim pacijentima, kao i terapiju koja je bila deficitarna u Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, nakon što im je Fond za zdravstveno osiguranje uplatio sedam miliona eura.

Bez plana

Nije bilo precizirano do kad će ta terapija biti dostupna pacijentima, ali očigledno je da to nije bilo na duže vrijeme.

Redakciji Pobjede se juče javila pacijentkinja koja se liječi u Institutu za onkologiju KCCG koja je zabrinuta jer joj je rečeno da nema njene terapije – zoladeksa, a nema ni zamjenskih medikamenta.

“Kazali su nam da fali čak 15 ljekova. I tih koji su ostali ima vrlo malo i zalihe će se potrošiti za dan ili dva. Ovakva situacija nije se dešavala do sada i zaista smo u panici jer ne znamo kad će ljekovi da dođu. Dolazim uz bojazan ima li ili nema terapije”, ispričala je pacijentkinja.

Navodi da su joj medicinski radnici dali broj na koji može da zove i tako sazna da li je stigla terapija.

“Nema zamjenske terapije. Ne smijem više od deset dana da budem bez ljekova i zaista više ovaj stres ne mogu da podnesem. Nadam se da će se situacija uskoro stabilizovati kad se usvoji rebalans budžeta. Novac za ljekove prosto mora da se obezbijedi”, kategorična je ona.

Deficitarni citostaici

Navodi da osim zoladeksa u injekcionom špricu – hormonskog lijeka koji se, između ostalog, koristi i kao alternativa hemioterapiji, fale i ljekovi pertuzumab i trastuzumab, koji se daju za usporavanje ćelija raka i uništavaju ih.

Sedmicama je deficitaran bio lijek taksotera ili docetaksel, a 140 mg tog lijeka naši građani su plaćali 170 eura u Beogradu. Ipak, nekim pacijentima treba manja doza od 100 mg ili veća od 200 mg.

Pored zoladeksa najčećše fali lijeka zometa koji se daje pacijentima kojima se rak proširio na kosti.

Iz Montefarma su prije dvije sedmice naveli da je distribucija ljekova proces koji zahtijeva određeno vrijeme, te da medikamenti svakodnevno stižu u skladište te zdravstvene ustanove odakle se raspoređuju dalje.

Građanima su sugerisali da sve informacije o bilo kom lijeku ili medicinskom sredstvu mogu dobiti od farmaceuta u Montefarmovim apotekama ili farmaceuta sektora nabavke kako bi bili „tačno i nedvosmisleno obaviješteni“.

“Postoji izuzetno veliki broj ljekova koji se proizvode u različitim oblicima i jačinama, u okviru Montefarma posluje 56 apoteka, snabdijevamo sve javne zdravstvene ustanove, ljekovi pristižu nerijetko više puta u toku dana u naše skladište, vanredne isporuke su svakodnevne, te je sigurna samo ona informacija koju im pruže farmaceuti Montefarma”, naveli su iz Montefarma.

Projekcija za budžet za zdravstvo za ovu godinu bila je 380 miliona, bez povećanja plata, a odobreno je 334 miliona. Samim tim, taj budžet nije dovoljan da pokrije sve troškove.

izvor: cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor