Search
Close this search box.

Evropski parlament donio odluku: Isti punjač za sve uređaje

Odbor za zaštitu potrošača Evropskog parlamenta (EP) usvojio je direktivu kojom se uvodi jedinstveni punjač za sve elektronske uređaje.

Direktiva predviđa da potrošači ne treba da kupuju novi punjač ili kabl za svaki novi uređaj, već da mogu da koriste jedan USB-C punjač za sve male i srednje elektronske uređaje.

To uključuje telefone, tablete, zvučnike, laptope, miševe, ekrane, navigacione uređaje, uređaje za ličnu njegu, digitalne kamere, slušalice, ručne konzole, elektronske igračke i drugo.

Direktiva, između ostalog, ima i za cilj da se smanji elektronski otpad i osigura održivost na tržištu Evropske unije.

„Pola milijarde punjača za prenosive uređaje se isporučuju Evropi svake godine, generišući 11.000 do 13.000 tona e-otpada. Isti punjač za sve uređaje je bolje rješenje za sve. To će pomoći životnoj sredini, uštedjeti novac i smanjiti nepotrebne troškove“, istakao je Aleks Saliba, član Evropskog parlamenta.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe traže i harmonizaciju kada je u pitanju bežično punjenje.

„Sa sve većom upotrebom bežičnog punjenja, poslanici EU traže od Evropske komisije da predstavi strategiju do kraja 2026. kako bi svi bežični punjači bili kompatibilni i kako bi se izbjegla nova fragmentacija na tržištu“, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Nacrt zakona će se usvojiti u maju, a poslanici EU će polako započeti pregovore sa vladama zemalja članica o konačnom obliku zakona.

Parlament i Odbor EU za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača tražili su zajedničko rješenje za punjač tokom čitave prošle decenije. Zakonski prijedlog je podnijet 23. septembra 2021, dok je savjet usvojio pregovaračku poziciju 26. januara.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor