Evo zašto zglobovi pucketaju

Američki i francuski naučnici istraživali su nastanak zvuka pucketanja zglobova, čije proizvođenje nervira mnoge ljude. Mnogo je više, međutim, onih kojima zgobovi često pucketaju.

 
Jednačinom otkrili razlog pucketanja (foto Pixabay)

Prepoznatljiv zvuk može da se objasni sa tri različite matematičke jednačine, objašnjavaju naučnici koji tvrde da do zvuka pucketanja zglobova dolazi zbog malih mjehurića koji pucaju u tečnosti zglobova prilikom promjene pritiska.

O tom fenomenu raspravlja se skoro cio vijek, a sada je njime počeo da se bavi i student prirodnih nauka Vinit Čandran Suja, pošto mu se pucketnje zglobovima dogodilo na času, piše Bi-Bi-Si.

Sa svojim profesorom, doktorom Abdulom Barakatom, razvio je tri jednčine koje objašnjavaju zvuk koji nastaje kada „lomimo“ prste na rukama, odnosno zglobove.

„Prva jednačina opisuje varijacije pritiska unutar našeg zgloba kada pucketamo njima, druga opisuje varijacije veličine mjehurića tečnosti, kao odgovor na varijacije pritiska, dok treća jednačina povezuje veličinu varijacije mjehurića sa onima koji proizvode poznati zvuk“, objašnjava doktor Barakat, profesor na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji.

„Kada pucketamo zglobovima, mi ih ustvari razdvajamo, a kada to činimo, pritisak se smanjuje. Pojavljuju se mjehurići u tečnosti koja ‘podmazuje’ zglobove, poznatoj kao sinovijalna tečnost. Tokom procesa pucketanja zglobova, dolazi do različitih varijacija pritiska u zglobu, što prouzrokuje veliku brzinu kretanja mjehurića, a to dovodi do zvuka koji povezujemo sa pucketanjem“, zaključio je Čandran Suja.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor