Euromost: Ove godine i rafteri izbjegavaju Bijelo Polje zbog velike zagađenosti Lima

Na 5. jun Svjetski dan zaštite životne sredine održaće se 22. Limska regata, ali samo od Plava do Andrijevice i od Kumanice do Prijepolja, zbog velikog zagadjenja rijeke na području opštine Bijelo Polje, kao i zbog neinteresovanja turističke organizacije iz ove opštine da učestvuje u organizaciji, saopšteno je iz NVO Euromost.

Euromost se, kako navode u saopštenju, duže od deset godina bori da zaštiti ovu rijeku, ali nažalost situacija je svake godine gora, gdje se zbog nekontrolisanog odlaganja otpada na njenim obalama ne šteti samo Bijelom Polju i Crnoj Gori, već i susjednim državama, Srbiji i BiH, u kojim se otpad spušta nakon većih kiša.

„S obzirom, da niti opština Bijelo Polje, niti Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ne čine ništa, da bi se ovakvo stanje popravilo, Vlada Srbije ozbiljno razmišlja, da na granici sa Crnom Gorom postavi lančanice koje bi svu plutajuću otpad zadržali na području Bijelog Polja, gdje bi u tom slučaju otpad vadilie bjelopoljske komunalne službe“, tvrde iz NVO Euromost dodajući da je Lim na području Bijelog Polja trenutno najzagađenija rijeka u regionu i rijeka koja na ovom području ljeti predstavlja ogroman rizik za zaraze, jer se u nju uliva čak 5000 kanalazicionih izliva, što direktno, što preko raznih gradski rijeka od Lješnice, Lipnice pa nadalje.

„Opština Bijelo Polje, iako je milione eura dobila od EU za izgradnju kolektora da bi zaštitila ovu rijeku, preko šest godina nije završila ni pola posla, komunalna policija za poslednje tri godine, iako se ogroman otpad odlaže na obalama ove rijeke, nije podnijela nijednu prijavu, navodeći razlog za to da nisu nikoga do sada uhvatili da nelegalno odlaže otpad na obalama Lima“, tvrde iz Euromosta dodajući da novo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ovu rijeku i ne vidi kao problem, niti se za nju interesuje te da se isto ponašaju kao i predhodno Ministarstvo.

„Ono što nama ostaje kao udruženjima koja se i u Crnoj Gori i u Srbiji bore da zaštite rijeku Lim je, da se zajedno svojim snagama borimo da je zaštitimo i nastavićemo u tom smjeru, a obilježavanje 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine ćemo obilježiti ukazivanjem na pogubnu politiku prema ovoj rijeci na području Bijelog Polja i od opštine Bijelog Polja i od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.“, navode u saopštenju.

Što se tiče toka Lima od Plava do Andrijevice dodaju da on „izgleda kao drugi svijet čist i priodan, ove dvije opštine drugačije gledaju na ovu, rijeku zato će Udruženja podržati TO Plav i TO Andrijevicu i sa svojim rafterima učestvovati na 22. Limskoj regati.“

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor