„EU ćuti na korupciju u Ugovoru o auto-putu“

Lider PzP-a Nebojša Medojević kaže da su ugovori o izgradnji dionice auto-puta Smokovac-Mareševo sa kineskim CRBC i o kreditu sa kineskom EXIM bankom „korupcionaški“ i da je jedino rješenje temeljna tehnička, pravna, finansijska revizija. Ako se u sudskom postupku utvrdi korupcija i organizovani kriminal, ugovori postaju ništavni i ne proizvode pravno dejstvo, kaže on.

On je istakao da niko iz EU, i zapadnih Ambasada nije rekao ni riječ povodom optužbi PzP-a

“Znači korupcija u strateškim ugovorima koje Vlada sklapa sa inostranim investitorima je prihvatljiva i poželjna. Korupcija sa italijanskom A2A kod kupovine akcija EPCG je OK. Korupcija oko prodaje Telekoma njemačkom Dojč Telekomu i Mađarskom Mađar Telekomu je sjajna”, kaže Medojević.

Njemu smeta što EU ćuti.

“Sve je to normalno i u redu za EU. Samo je problem što je ova mega korupcija rađena sa kineskim firmama i bankama. Da je sa zapadnim kompanijama sklopljen isti lopovski i veleizdajnički ugovor, sve bi bilo OK”, navodi se u saopštenju.

Kako smatra, jedino rješenje problema sa kineskim dugom jeste temeljna tehnička, pravna, finansijska revizija i Ugovora i realizovanih poslova i utvrđivanje propusta, nezakonitih postupaka, kršenja ugovora, zloupotreba ugovornih olakšica i pokretanje odgovarajućih krivičnih i drugih pravnih postupaka za zaštitu interesa zemlje.

“Ako se u sudskom postupku utvrdi korupcija i organizovani kriminal, ugovori postaju ništavni i ne proizvode pravno dejstvo. Samo je jedan put da se država zaštiti od toksičnih ugovora bivšeg režima koji predstavljaju tempirane bombe za naše javne finansije i stabilnost zemlje. Isto rešenje je i za Telekom, kolektor u Budvi, A2A, i za auto-put”, kazao je on.

Medojević naglašava da je rješenje revizija, utvrđivanje nezakonitosti, krivični progon, pravosnažne presude, raskidi Ugovora, povraćaj imovine u vlasništvo države, robija za one koji su u ime države sklapali ovakve Ugovore i konfiskacija nadoknada koje su uzeli.

“Sve ostalo je mlaćenje prazne slame, presipanje iz šupljeg u prazno i gašenje požara benzinom. Ugovori sklopljeni korupcijom su pravno ništavni i ne prpizvode pravne posledice. Rješenje je prosto. Samo je potrebna politička volja, patriotizam, hrabrost i svijest da radite u interesu države”, zaključio je on. .

Izvor:RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor