ЕУ би да угаси ТЕ Пљевља, Црна Гора тражи друго рјешење

Црногорске власти интензивно воде преговоре за добиjање новог рока за гашење Термоелектране (ТЕ) Пљевља, коjа jе већ потрошила 20.000 радних сати коjи су jоj одобрени до 2023. године према регулативи Енергетске заjеднице

Предсjедник Одбора директора Рудника угља Пљевља Душан Jањушевић каже да jе Термоелектрана Пљевља неопходна за функционисање електроенергетског система Црне Горе, и да очекуjе да Влада уради све да не дође до заустављања производње у ТЕ.
Jањушевић у разговору за портал „Дана” казао да jе сигуран да ће Црна Гора од ЕУ добити додатне радне сате како би била омогућена даља производња.
Подсjетимо, црногорске власти интезивно воде преговоре за добиjање новог рока за гашење Термоелектране (ТЕ) Пљевља, коjа jе већ потрошила 20.000 радних сати коjи су jоj одобрени до 2023. године према регулативи Енергетске заjеднице.
Шта евентуално затварање ТЕ значи за Пљевља?

– За Пљевља затварање ТЕ значи велики броj људи без посла. У Руднику око 800 и око 200 у ТЕ. Фирме коjе се баве ремонтом такође ће остати без посла, као и сви ситни превозници коjи врше транспорт угља за домаћинства сви ће остати без посла. Ипак се надам да ће ТЕ ће добити велики броj сати у будућности коjи ће се морати рационално трошити, осим тога мораће се обезбjедити начин производње струjе у међувремену – каже Jањушевић.
Jањушевић тврди да jе и проблем, када jе ТЕ у питању, активност одређених европских и свjетских лобиjа, коjи се баве продаjом зелене енергиjе, односно начином коjим ће зелена енергиjа бити транспортована у одређене државе.
Европска агенциjа за животну средину обjавила jе да jе Термоелектрана Пљевља, коjа послуjе у оквиру Електропривреде Црне Горе, у прошлоj години потрошила дозвољени лимит од 20.000 радних сати, предвиђених за рад до 2023. године. Лимит радних сати jе одређен због опт-оут механизма коjу имаjу као чланице Енергетске заjеднице, да примиjене ЕУ Директиву о великим ложиштима, чиjи jе циљ смањење загађења ваздух. Такав уговор jе потписала и Црна Гора. Искоришћење 20.000 радних сати значи да би електрана требало да буде затворена све док не буде модернизована тако да може да испоштуjе стандарде за емисиjе из Директиве.

Због тога се и у Црноj Гори се поjавио велики броj лобиста коjи се баве продаjом зелене енергиjе. Проблем jе такође што jе претходна власт потрошила све сате коjе jе европска енергетска заjедница додиjелила ТЕ. Сада смо у опасности да, за наше прилике, огроман броj људи остане без посла. Нису то само људи коjи су запослени на Руднику и ТЕ већ jе то огроман броj повезаних лица. Зелена енергиjа коjа се производи не може покрити све сате коjе производи ТЕ. То значи да ћемо имати индиректно повезаних више хиљада грађана – каже Jањушевић.
Према његовим риjечима евентуално затварање ТЕ довело би и до затварања Комбината алумиjума Подгорица и Жељезаре Никшић, jер они користе субвенционирану струjу.

image

– Надам се, ипак, да ниjесу направљени предуслови за тако нешто. Без стабилног извора електричне енергиjе ни jедна држава не може да функционише поготово мали систем као што jе Црна Гора, а нарочито зато што живимо од туризма. Ако бисмо морали увозити електричну енергиjу би опет би нам лобиjи диктирали циjену електричне енергиjе што би директно утицало на сваког грађанина. Надам се да до гашења ТЕ неће доћи, а охрабрила нас jе и изjава предсjедника Владе Здравка Кривокапића, коjи jе саопштио да Црна Гора нема намjеру да jе гаси – истиче Jањушевић.
Предсjедник Одбора диретора Рудника угља сматра да би Термоелектрана требало да добиjе додатни броj радних сати коjи би се, овога пута, рационално трошили.
– Да бисмо их добили било би добро да се одраде неки нови проjекти, као на примjер топлификациjа Пљеваља. То би нам отворило могућност да добиjемо више радних сати. Суштина проблема jе да jе наша Термоелектрана jедина у региону коjа jе потрошила све сате, док су се све остале придржавале препорука Европске енергетске заjеднице у претходном периоду. Ми смо сад остали без сати а врло jе важно да добиjемо те додатне сате до 2030. године – истиче Jањушевић.
Он сматра да расподjела радних сати иначе ниjе била ни правична, али да, без обзира на то, Црна Гора мора у наредноj децениjи мора да направи нова радна мjеста за сада запослене у Руднику и ТЕ и повезаним компаниjама, па тек онда да говори о евентуалном гашењу Термоелектране.
–Истина jе да jе у свиjету тенденциjа гашења термоелектрана jер ће циjена CO2 расти до 2030. године. Ако се за ових девета година не деси нешто са смањењем емисиjе, односно ако се не произведу неки уређаjи коjи ће смањити циjену Ц02 то може да буде велики проблем и зато се 2030. оставља као репер. Неке ТЕ у Њемачкоj имаjу рок до 2039 године, а 2050 jе негдjе краjњи рок да биомаса престане да постоjи, jер када jе биомаса тада имате дио угља – каже Jањушевић.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor