Etnografski muzej otvara prvu stalnu postavku

Narodni muzej Crne Gore povodom proslave Dana državnosti najavljuje otvaranje prve stalne postavke Etnografskog muzeja, u ponedjeljak, 16. jula u 20 sati na Cetinju.

 

Kako je saopšteno iz Narodnog muzeja Crne gOre autorska ekipa, Blažo Markuš, Ljiljana Đurišić, Tatjana Rajković, Maja Dragićević Roganović i Aleksandra Blagojević, postavkom želi dočarati narodni život i kulturu etnički i vjerski heterogenog stanovništva Crne Gore, u periodu od sredine XIX do prve polovine XX vijeka.

„Postavka će biti izložena na dva sprata, pa će na prvom publika imati priliku da vidi karakteristične predmete koji se vežu za određenu privrednu djelatnost, kao što su: stočarstvo, zemljoradnja, lov i ribolov, tekstilna radinost, zanati i slično, a dio postavke posvećen je kulturi stanovanja, odnosno, biće predstavljeni fragmenti iz enterijera ruralne i gradske kuće“, navodi se u najavi.

Na svečanom otvaranju govoriće ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktorka Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović i rukovoditeljka Etnografskog muzeja, Maja Dragićević-Roganović

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor