Search
Close this search box.

EROVIĆ ZA DNEVNO: DJEČJE ODJELJENJE BJELOPOLJSKE BOLNICE DO KRAJA GODINE, NETAČNO DA NIJESU ISPUNJENI USLOVI ZA RAD

Bjelopoljska bolnica dobiće do kraja godine u potpunosti rekonstruisano Dječje odjeljenje na oko 900 kvadratnih metara, kazao je portalu Dnevno direktor te zdravstvene ustanove dr Kenan Erović.
On je naveo da će novo odjeljenje imati 39 kreveta, a da je novina da će u sklopu dječjeg odjeljenja postojati i dnevna bolnica, intenzivna njega na dječjem odjeljenju, kao i cineplex, igraonica, sopstveni vešeraj i „slana soba“. Odjeljenje je smješteno na drugom spratu zgrade, a imaće 30 soba, sa pratećim sadržajima.
„Odluka o izgradnji novog dječjeg odjeljenja je donijeta, prije svega, iz razloga što je dosadašnje dječje odjeljenje bilo u dosta lošim uslovima čak u nekoj prvobitnoj situaciji kada je bilo useljeno nije namjenski bilo za dječje odjeljenje. Radovi su u toku i otvaranje odjeljenja je planirano krajem ove godine“, kazao je Erović.
Podsjeća da je Fondacija „Hemiias“, na čijem čelu je poznati filantrop Hajriz Brčvak, donirala 328.000 eura za izgradnju tog odjeljenja.
Erović je demantovao pojedine navode da ovo odjeljenje ne ispunjava uslove po zdravlje pacijenata, dostavljajući redakciji Dnevno izvještaj CETI u kojem se zaključuje da su ispunjeni svi uslovi za rad Dječje klinike u pogledu graničnih doza.
„U cilju istinitog, blagovremenog, vjerodostojnog i potpunog informisanja javnosti, a povodom tvrdnji pojedinih građana koje se odnose na kontrolu prostora u kojem su smješteni izvori jonizujućeg zračenja u Službi za radiološku dijagnostiku Opšte bolnice Bijelo Polje, kao i njihove opasnosti po zdravlje pacijenata i zaposlenih u prostoru gdje će biti smještena dječja klinika, Centar za ekotoksiloška ispitivanja koji je nadležan za ispitivanja izvršio je kontrolu i dostavio izvještaj u kojem se zaključuje da su ispunjeni uslovi za rad Dječje klinike u pogledu graničnih doza, što je čini apsolutno bezbjednom za boravak najmljađih pacijenata i medicinskog osoblja“, istakao je Erović.
„Smanjiti broj odlazaka u KCCG“
Ističe da je menadžment Opšte bolnice, kao jedan od prioriteta, postavio unapređenje opšte hirurgije u smislu obezbjeđivanja svih neophodnih uslova i nabavke medicinske opreme.
„Krajnji cilj tog unapređenja je povećanje broja operacija, kako bi upućivanje pacijenata u Klinički centar Crne Gore smanjilo samo na one pacijente čija priroda bolesti se ne liječi u okviru sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite“, kazao je Erović.
Prioriteti, kako navodi, nisu vezani samo za povećanje broja i vrsta operacija, već podrazumijevaju unaprjeđenje usluga iz oblasti interne medicine, anesteziologije, psihijatrije, pedijatrije, ginekologije i akušerstva kao i patologije.
„Ljekarima i medicinskom osoblju u narednom periodu omogućićemo neophodna usavršavanja kako bi unaprijedili znanja i tehnike, a sve u cilju unapređenja usluga i zdravstvene zaštite.
Kroz kontinuiranu medicinsku edukaciju stvorićemo uslove za povećanje broja i vrsta usluga i samim tim smanjiti slanje pacijenata na tercijarni nivo zdravstvene zaštite“, rekao je Erović.
Najbrojniji i najmlađi kadar
Opšta bolnica Bijelo Polje ima ukupno ima 334 zaposlena, od toga 60 ljekara, 43 specijalista, sedam užih specijalista i 10 specijalizanata, što je, kaže Erović, svrstava u najbrojni kadar, a po starosnoj strukturi i najmlađi kada je riječ o opštim bolnicama u Crnoj Gori.
„U posljednih godinu, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, dodijeljeno je 10 užih specijalizacija dok je recimo od 1991. do 2021. godine (zadnjih 30. godina) dodijeljeno devet. Osim toga dodijeljeno je još osam specijalizacija iz različitih oblasti medicine. Navedeni podaci su pokazatelj da je pored svih ulaganja u opremu i rekonstrukciju, velika pažnja posvećena kadrovskoj politici kada je u pitanju stručno usavršavanje visokomedicinskog kadra“, kazao je Erović.
Prema njegovim riječima, vizija razvoja bolnice promoviše „zdravu utakmicu“ gdje zdravstveni radnici kroz svoju stručnost, znanje i profesionalnu komunikaciju stvaraju most koji povezuje pacijenta i onog ko pruža uslugu.
„Imamo zdravu ambiciju da bolnicu u Bijelom Polju kroz nesebično zalaganje svih zaposlenih i podršku svih relevantnih institucija, partnera i donatora postavimo na zdravstvenoj mapi sjevera Crne Gore na mjesto koje zalužuje. Izgradnja povjerenja je na vrhu liste prioriteta menadžmenta bolnice i trudiću se da zajedno sa svojim kolegama učinim da svi pacijenti koji posjete našu ustanovu dobiju najkvalitetniju zdravstvenu uslugu i zaštitu, jer pacijent predstavlja centralnu kategoriju oko koje se okupljaju zdravstveni radnici u cilju ostvarivanja svih njegovih prava, a prije svega tu mislim na zdravstvenu uslugu i zaštitu“, zaključuje Erović.
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor