Search
Close this search box.

Eraković: Operisan pacijent sa COVID 19, ovakav zahvat izveden samo još u Singapuru

U Kliničkom centru Crne Gore danas je izvedena prva operacija kod COVID 19 pozitivnog pacijenta.

” Radi se o pacijentu muškog pola, koji je star 79 godina i koje se liječi u Jedinici intenzivnog liječenja Interne klinike. Zbog opšteg stanja i komorbiditeta, pacijentu je urađena traheotomija – otvaranje dušnika, kako bi se poboljšala funkcija pluća. Čestitam timu koji je izveo ovu operaciju. Stanje pacijenta je stabilno”, istakao je danas Jevto Eraković, direktor KC-a.

Prema podacima dostupnim iz literature, istakao je Eraković, ovakav zahvat osim u Crnoj Gori, izveden samo na još jednom mjestu u svijetu, i to u Singapuru.

Iz Kliničkog centra je saopšteno da sam zahvat, pored hiruškog, nosi i veliki epidemiološki rizik. Riječ je opasnosti po tim koji radi, jer postoji značajan rizik da se infekcija prenese tokom otvaranja disajnog puta pacijenta. Zbog toga je neophodna kvalitetna i detaljna priprema tima, primjena opreme za ličnu zaštitu, praćenje protokola i dobra koordinacija svih članova tima.

Tim Kliničkog centra koji je uspješno uradio ovu intervenciju vodio je doc. dr Elvir Zvrko, direktor Klinike za ORL i MFH (otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju). U timu su bili i dr Vladimir Pavićević, specijalista ORL, dr Ljubica Radunović, specijalista anesteziologije sa reanimacijom, Ivana Laković, instrumentarka, Ivana Knežević, anestetičarka, Marija Kaluđerović, cirkularna medicinska sestra i Jelena Vušurović, glavna sestra Odjeljenja za epidemiologiju KCCG.

U KC-u 16 COVID19 hospitalizovano pozitivnih pacijenata

Napomenuo je da je u KC hospitalizovano 16 pacijenata – 11 na Iinfektivnoj klinici, ovi pacijenti su stabilno. Pet je na Internoj klinici, dva na poluintenzivnoj, tri na Intenzivnoj jedinici. U ovom trenutku dva pacijenta su na respiratoru.

U ostalim zdravstvenim ustanovama hospitalizovano 18 pacijenata-osam u Baru, sedam u Nikšiću, tri u Beranama. Svi su stabilno.

On je saopštio da je do sada u Crnoj Gori 46 oporavljenih pacijenata.

Trenutno se 199 osoba liječi u samoizolaciji, kazao je danas na koferenciji za medije, doktor Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje.

Virus nema transmisiju putem krvi, poručio je Eraković.

“Ipak, kako još uvijek ne znamo sve o ovom virusu,svi dobrovoljni davaoci krvi koji bi imali bilo kakav znak da su bili u kontaktu sa nekim ko je zaražen kovonavirusom ne bi trebalo da  daju krv”, naveo je direktor KC-a.

Četvoro zaposlenih pozitivno na COVID19

Od svih zaposlenih u KC-u, četvoro je pozitivnih na COVID 19.

“U cijelom zdrvstvenom sistemu imamo 21 radnika oboljeljelog od koronavirusa”,  naglasio je Eraković.

Rano je za popuštanje mjera

Mugoša je danas saopštio, a govoreći o popuštanju mjera u nekim evropskim zemlajma, da je SZO izdala saopštenje u kome se upozorava na prerano popuštanje mjera, jer bi to moglo dovesti do situacije da se infekcija ponovo razbukti.

“Upozoravaju da treba sačekati, da se epidemija stavi pod kontrolu, a da se sa nivoom infekcije dolazi do postepenog popuštanja mjera”, naglasio je on.

Djeca lako podnose infekciju, ali je lako prenose

Imamo infekcije među djecom, mislim da je ih 11 djece do 10 godina inficirano.

“Djeca lako nose ovu infekciju, dosta njih nema simptome, i lako prenose infekcije. Zato smo upozorili da se djeca ne druže sa drugom djecom, kako se ne bi širila na taj način infekcija”, istakao je Mugoša.

Kazniti one koji ne poštuju mjere

Mugoša kaže da se mjere moraju poštovati.

“One obavezuju poslodavce i zaposlene da ih poštuju,  Znamo dobro koje su to mjere i kako se trebaju poštovati. Svako nepoštovanje treba kazniti”, jasan je doktor Mugoša.

Direktor IJZ je istakao da se testiraju svi koji prijave respiratorne simptome, svi koji se pripremaju za operacije,  koji se spremaju na odlazak na liječenje u inostranstvo, i jako mnogo zdravstvenih radnika.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor