EPCG izdvojila preko milion eura za I fazu kružne saobraćajnice u Plužinama

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore – izvršni direktor Nikola Rovčanin, glavni finansijski direktor Miro Vračar i savjetnica izvršnog direktora za pravna pitanja Mirjana Adžić boravili su u posjeti Plužinama, gdje su, zajedno sa direktorom HE „Piva“, Radomirom Radonjićem i izvođačem radova, obišli upravo završenu I fazu kružne saobraćajnice.

Podsjećamo, ovaj projekat je realizovan sredstvima koja, shodno ugovoru sa Opštinom Plužine.

Izvršni direktor naše kompanije, Nikola Rovčanin, istakao je da izvršeni radovi pružaju mnogo razloga za zadovoljstvo, naglašavajući da će kompanija nastaviti da sarađuje sa Opštinom Plužine, u obostranom interesu.

„Ono što se čekalo četiri godine, završili smo za četiri mjeseca. EPCG nastavlja da realizuje obaveze prema sredinama u kojima valorizuje energetske potencijale. HE „Piva“ je veoma važno postrojenje za našu kompaniju i cio elektroenergetski sistem i razumije se da ćemo, održavajući taj pogon, voditi računa i o sredini u kojoj se on nalazi. Nadam se da će ova vrijedna investicija biti na korist građanima Plužina i služiti turističkom potencijalu ove opštine. Odgovornost prema sredinama u kojima privređuje svakako je nešto što predstavlja imperativ poslovanja naše kompanije.“, naglasio je Rovčanin.

Glavni finansijski direktor EPCG, Miro Vračar, govorio je o finansijskim aspektima saradnje.

„Godine 2010. potpisan je Ugovor o realizaciji preostalih obaveza EPCG prema opštini Plužine nastalih po osnovu izgradnje HE „Piva“. Predviđeno je da se uloži preko 11 miliona evra, a do sada su realizovani projekti u vrijednosti od 4,5 miliona evra. Neke od značajnijih investicija su sanacija vodovoda, rekonstrukcija raskrsnice na ulazu u Plužine, sanacija pristaništa, rekonstrukcija i asfvaltiranje puta do sela Brljevo, uređenje prostora ispred upravne zgrade HE „Piva“ te rekonstrukcija ulica Baja Pivljanina i Lazara Sočice. Djelimično su realizovani radovi u okviru obaveze uređenja prostora u naselju prema DUP-u, zatim troškovi eksproprijacije nepokretnosti, izgradnja kolektora sa prečistačem otpadnih voda te izrada projektne dokumentacije za uređenje naselja. Što se tiče radova na I fazi kružne saobraćajnice, shodno ugovoru sa Erlangom iz 2018. godine, izdvojeno je oko 1.086.000 EUR za izvođenje radova, a utrošeno je i 45.500 EUR za projektantsko-konsultantske usluge, te 8.000 EUR za nadzor, dok je po osnovu eksproprijacije je izdvojeno 608.000 EUR. Očekujemo da krajnji troškovi za izvođenje radova, ne računajući eksproprijaciju, budu oko 1.3 miliona evra“, kazao je Vračar.

Izvor:portalanalitika.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor