Ekocid u Rožajama: Lovničkom rijekom plutaju uginule životinje i gomile smeća

Mještani su od nadležnih organa stalno tražili da postave kontejnere za otpad, ali njihovi zahtjevi godinama su ostali samo mrtvo slovo na papiru

Žitelji rožajske mjesne zajednice Donja Lovnica suočeni su s brojnim problemima, a poseban problem su ogromne količine otpada koji se, kako tvrde, odlaže na svakom koraku.

Kažu da pisanim i usmenim putem od nadležnih organa stalno traže da postave kontejnere za otpad, ali njihovi zahtjevi godinama ostaju samo mrtvo slovo na papiru.

Mještanin Donje Lovnice Hajran Murić ističe da se na teritoriji ove mjesne zajednice na svakom koraku nalaze divlje deponije, koje ugrožavaju zdravlje ljudi.

– Nikakva upozorenja o tonama smeća koje se ostavlja na svakom koraku nisu pomogla da se bilo šta uradi na tom planu. Pitamo se da li u ovoj opštini postoji Komunalna inspekcija i da li radi posao za koji je plaćena? Nažalost, kad vidimo kakvo je stanje i u samom gradu, gdje su rječna korita pretrpana otpadom, onda nam je jasno da nemamo kome da se obratimo za pomoć – rekao je Murić.

Ističe da je posebna priča Lovnička rijeka, koja je skoro ostala bez vode.

– Lovnička rijeka je potočić koji je pretrpan smećem i gdje se raspadaju uginule životinje, pa se od smrada pored nje ne može proći. Nekada su njome krstarile ribe, a danas je sve uništeno. Ima nas nekoliko koji pokušavamo da nešto pokrenemo s mrtve tačke, ali smo nemoćni pred onima koji su navodno „prezadovoljni“ životom u ovom selu, a zapravo uništavaju prirodu odlažući smeće pored puta, u rijeku i širom šumskih kompleksa. Baš oni koji su lojalni vlasti koja ne okreće glavu na naše probleme treba da se založe da se naše selo očisti od smeća. Posebno su ugrožena izvorišta s kojih se snabdijevamo pijaćom vodom jer su pretrpana smećem pa strahujemo za zdravlje svojih porodica – rekao je Murić.

Tvrdi da ovakvo stanje traje decenijama.

– Mi čije su kuće pored rijeke ne možemo da živimo od smrada i smeća. Više puta sam pokušavao da doprem do lokalnog parlamenta kako bih upoznao odbornike s problemima u ovom selu, ali nikada nisam pozvan ni na razgovor – kazao je Murić.

Pojedini žitelji smatraju da se put koji asfaltira lokalna uprava ne radi prema projektu, već da su pojedine dionice, zbog uzurpacije državne imovine, sužene na tri metra.

– Projektom je predviđen asfalt širine pet metara, ali njegova širina iznosi svega četiri metra. Mi razumijemo da Opština nema novca, ali ne razumijemo to što dozvoljava uzurpaciju putnog pojasa. To se očigledno radi da bi se zadržalo glasačko tijelo, nebitno koje partije, jer su ovdje DPS i SD u koaliciji sa Bošnjačkom strankom i tu nema razlike budući da svi rade po direktivama DPS-a. Dozvoljava se izgradnja kuća na državnom zemljištu, kao i nad rijekom, a placevi se dijele nemilice, pa je čitava lovnička dolina isparcelisana. Čujem da namjeravaju da parcelišu i izletište Čaušice i već je ostavljen priključak za vodu ka tom području, što bi zaista bila još jedna devastacija prirodnih dobara u ovoj opštini – kazao je Murić.

Kao primjer neracionalnog trošenja novca građana, Murić ističe projekat Ćosovsko vrelo, čija realizacija je započeta prije više od sedam godina, a koji se finansira iz državnog budzeta..

– Na tom projektu se godinama ništa ne radi, a ovdašnje stanovništvo vapi za pijaćom vodom. Sve je rađeno mimo propisa, pa je vjerovatno usled toga došlo do stopiranja radova. Da se vidjeti da je na ovom projektu neko dobro ušićario, a građane ostavio na cjedilu. Sada poručuju da će navodno biti pušten krajem septembra, ali i to ćemo vidjeti. Ovdje je svojevremeno postavljena rasvjeta, ali je i to vremenom uništeno, tako da sada tumaramo po mraku – kazao je Murić.

Izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor