Eko-tim: Vlada da traži od EPCG dokumentaciju o ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane

NVO Eko-tim pozvala je Vladu i Ministarstvo kapitalnih investicija da traži od Elektroprivrede EPCG idejno rješenje i studiju izvodljivosti za projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane TE Plevlja.

TE Pljevlja

U toj NVO ukazuju da studija izvodljivosti nikada nije objavljena, te da je idejno rješenje proglašeno državnom tajnom.

“Imajući u vidu izazov sa kojim se Ministarstvo kapitalnih investicija, ali i cjelokupna Vlada trenutno suočavaju kada je u pitanju dalji rad termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, NVO Eko-tim želi da pozove novu Vladu da rješavanju ovog izazova pristupi pažljivo i sa opreznošću donese odluku o daljem radu TE Pljevlja”, rekli su u Eko-timu.

Oni navode da je Energetska zajednica, u posljednjem izvještaju o implementaciji, iskazala zabrinutost da Crna Gora neće poštovati odredbe takozvanog opt-out režima u kojem se TE Pljevlja nalazi i da nakon dostizanja ograničenja od 20.000 sati postrojenje neće prestati sa radom.

“Sekretarijat Energetske zajednice ukazuje na to da usklađivanje postrojenja sa graničnim vrijednostima emisije za nova postrojenja prema Direktivi o industrijskim emisijama mora biti prioritet. Stoga, čudi sigurnost EPCG da će Energetska zajednica odobriti dalji rad TE Pljevlja, jer uloga Energetske zajednice jeste upravo da obezbijedi primjenu direktiva uključujući i sprovođenje kaznenih procedura u slučaju njihovog kršenja”, ukazuju u Eko-timu.

Kako dodaju, primjer Ukrajine koji se navodi kao jedan od slučajeva gdje je Energetska zajednica pravila ustupke ne možemo nazvati novom odlukom, već je zapravo rješenje iz 2014. godine za situaciju koja nije ni nalik situaciji u kojoj se Crna Gora trenutno nalazi.

“Ukrajina je 2014. godine dobila dodatni broj sati za rad termoelektrana zbog ugroženosti snabdijevanja energijom, stanja i loše opremljenosti oko 140 postrojenja na ugalj koje Ukrajina ima i velikih ulaganja koja bi ekološko prilagođavanje ovih postrojenja zahtijevalo u tako u kratkom vremenskom periodu”, kazali su u predstavnici Eko-tima.

Oni smatraju da se radi o vrlo značajnom međusektorskom problemu čijem rješavanju tako treba i pristupiti.

“Zagađenje koje se trenutno emituje iz TE Pljevlja čini ovaj grad jednim od najzagađenijih gradova u Evropi. Trend koji postoji ponavlja se decenijama unazad a rezultat su degradirana živona sredina, ugroženo zdravlje i povećana smrtnost stanovništva uzrokovana lošim kvalitetom vazduha. Sa druge strane, jasan je trenutni značaj sekora uglja u Pljevljima u smislu zaposlenosti lokalnog stanovništva”, ocijenili su u Eko-timu.

Neophodno je, kako ističu, procijeniti kolike su društvene koristi od rada TE Pljevlja i Rudnika uglja, ne samo za lokalnu već i nacionalnu ekonomiju. Važno je, prema njihovim riječima, procijeniti i koji su to troškovi koje njihov rad prouzrokuje uključujući troškove zaštite životne sredine i troškove zdravlja i onda procijeniti koliko još dugo je opstanak sektora uglja opravdan u našoj zemlji.

“Gašenje sektora uglja i njegovo isključivanje iz energetskog miksa koje se već dešava u EU očekuje se i u našoj zemlji pa je neophodno što urgentnije pristupiti procesu planiranja ekonomske diversifikacije u Pljevljima koja će se prvenstveno odraziti na lokani razvoj i omogućiti pravednu energetsku tranziciju koja će ponuditi alternativu ljudima trenutno zaposlenim u sektoru uglja”, zaključili su u Eko-timu.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor