Džez koncert otvara Dane frankofonije

Ovogodišnji Dani frankofonije biće otvoreni 20. marta u Nikšiću, kreolskim džez koncertom u izvođenju talentovane Veronik Erman Samben (Véronique Hermann Sambin). Ulaz na koncert je slobodan.

Koncert će se održati u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.

 

Veronik Erman Samben (Véronique Hermann Sambin), talentovana kompozitorka, tekstopisac i pjevačica, rođena je 1974. godine na ostrvu Gvadalupe gdje već kao vrlo mlada biva očarana kubanskom muzikom i plesom zuk. U njenoj porodici muzički ukusi su bili jasno definisani budući da je njena majka bila veliki obožavatelj muzike Žaka Brela (Jacques Brel) i Tine Tarner (Tina Turner), dok je njen otac volio da pleše uz muziku Kadans grupe Les Aiglons.

U 17. godini napušta domovinu i odlazi u Evropu kako bi nastavila više poslovne studije. Godine 2008. odlučuje da se u potpunosti posveti pisanju i komponovanju pronalazeći inspiraciju u zvukovima nekih udaljenih područja. Njena djela bogata su multikulturalnim i neobičnim aspiracijama.

Džez će imati odlučujući uticaj na karijeru mlade umjetnice. I zaista, pjevačice Ela Ficdžerald (Ella Fitzgerald), Natali Kol (Natalie Cole) i saksofonista Ksavier Rišardo (Xavier Richardeau), obilježiće njeno muzičko putovanje. Ksavier Rišardo će čak i postati njen muzički direktor, a ta saradnja iznjedriće njen prvi album Ròz Jériko, 2012. godine. Njene očaravajuće kompozicije u kojima su isprepleteni džez i karipske kulture pokreću mase na brojnim festivalima i klubovima u kojima nastupa, kao što su Rio Loco, Sunset ili Martinique Jazz Festival.

Godine 2011. upućuje poziv vizuelnim umjetnicima, pjesnicima i tekstopiscima sa ciljem da naprave elektro-poetsku predstavu Rasinovan za koju komponuje muziku za tekstove afro-američkog pjesnika Pol Lorens Danbara (Paul Laurence Dunbar). Takođe, ona piše i predstavu za djecu Calyps et Compagnie, koju je predstavila tokom festivala Rio Loco.

Svoj drugi album pod nazivom Basalte objavljuje 2015. godine. Album je nazvan po jednoj vulkanskoj stijeni, a u njemu se Veronik osvrće na blaga skrivena u morskim dubinama.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor