„Duga tradicija pomorskih nauka“

JU Muzeji Kotor – Muzej grada Perasta, u okviru saziva Udruženja Balkanske mreže muzeja za ovu godinu, projektom “A Long Tradition Of Maritime Sciences”/”Duga tradicija pomorskih nauka”, ostvario pravo na grant koji predstavlja bespovratnu novčanu podršku.

Najavili još projekata (Foto: JU Muzeji Kotor – Muzej grada Perasta)

Partner na ovom projektu je Srednja pomorska škola Kotor.

OJU ”Muzeji” Kotor je član Balkanske Mreže Muzeja od 2015. godine, navode u saopštenju. Značaj ove saradnje ogleda se u većoj vidljivosti muzeja u Perastu, širenju dobrih praksi i saradnji sa drugim muzejima u okviru mreže.

Projekt menadžerka i koordinatorka na projektu Biserka Milić i muzejska savjetnica Danijela Đukić realizovaće sa Srednjom Pomorskom školom pomenuti projekat, u Kotoru, u periodu od 6. septembra do 21. novembra 2021. godine.

Zbog mogućih epidemioloških mjera, projekat je napravljen sa praktično dva plana, tako da će realizacija biti omogućena i online sistemom.

Riječ je o projektu koji podrazumijeva angažovanje profesorskog kadra Srednje pomorske škole, u smislu predavanja svim zainteresovanim mladim ljudima, prvenstveno đacima Srednje pomorske škole, sa temama koje su direktno vezane za pomorstvo Boke, prvenstveno Perasta i iskustva pomoraca, stečena na plovidbama.

„Teme predavanja koje vezuju ove dvije institucije, ovim projektom su Osvrt na istorijat pomorstva u Boki kotorskoj, Značaj pomorstva i trgovine, kao i uvažene ličnosti iz pomenute sfere, Pomorstvo za vrijeme Venecijanske Republike, Pomorstvo u XX vijeku, Značaj pomorstva u svjetskoj industriji, Razlike između navigacionih instrumenata nekad i sad, Prezentacija i upoređivanje nekadašnjih i današnjih navigacionih mapa. Prije same evaluacije i izvještavanja, planira se Test – kviz za sve one koji su prisustvovali prezentacijama i predavanjima. Za pobjednika kviza predviđena je prigodna nagrada“, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je poslednjih četiri godine, kroz projektne predloge, ova ustanova obezbijedila nešto više od 49.000 eura, mnogobrojna sponzorstva, kao dopune istih.

„Imajući u vidu nezavidnu finansijsku situaciju, kao posljedicu pandemije izazvane COVID – 19 virusom, najavljujemo da su u narednom periodu planirana još dva značajna projekta, čiji budžeti, kao ni ovaj, neće opteretiti budžet kako ustanove, tako i osnivača“, navode iz ove ustanove

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor