Drvoprerađivači iz Plava pozvali strane eksperti da sačuvaju domaće šume

Naša nastojanja da se zaustavi ovakav javašluk ostala su uzaludna, jer odgovorni u državnim institucijama prećutno dozvoljavaju koncesionarima da rade šta hoće, stoga nam je ostalo da pomoć zatražimo od međunarodnih organizacija da stopiraju dalju devastaciju, ističe Esko Barjaktarević

Predstavnici Udruženja drvoprerađivača pozvali su juče međunarodne organizacije koje se bave očuvanjem prirode i životne sredine da se stave u zaštitu šuma na području Plava. Kazali su da su sva njihova obraćanja domaćim institucijama, od kojih su tražili da se preduzmu neophodne mjere u cilju raskida koncesionog ugovora koji je po pitanju eksploatacije državnih šuma Uprava za šume potpisala sa koncesionarima, ostala uzaludna. Istakli su da su prosto nemoćni da se suprostave nedozvoljenim radnjama koje se odigravaju na području Čakora i drugih lokaliteta i da poslije svega traže posredovanje evropskih eksperata.

-Samo slijep čovjek ne bi mogao da uoči brojne neregularnosti koje prate eksploataciju državnih šuma sa prostora naše opštine. To je prava pohara koju je teško riječima opisati. Naša nastojanja da se zaustavi ovakav javašluk ostala su uzaludna, jer odgovorni u državnim institucijama, prije svega u Upravi za šume, prećutno dozvoljavaju koncesionarima da rade šta hoće i da se nezakonito bogate. Između ostalih, obraćali smo se premijeru Krivokapiću i ministru poljoprivrede Stijoviću tražeći da stanu na kraj nepravilnostima koje godinama prate rad koncesionara u gazdinskoj jedinici „Visitor Čakor“. Međutim, od njih nema ni java ni glasa iako je ministar Stijović svojevremeno izjavio da je podnio krivične prijave protiv određenih koncesionara koji su sistematski kršili koncesione ugovore. Poslije svega, ostalo nam je da pomoć zatražimo od međunarodnih organizacija u nadi da će posredovati da se stopira dalja devastacija prirodnog bogatsvtva u opštini Plav, jer je sadašnje stanje neodrživo – naveo je je u ime drvoprerađivača Plava Esko Barjaktarević.

Primijeniti iskustva iz Evrope

Drvioprerađivači iz Plava zahtijevaju da se iskustva razvijenih evropskih zemalja po pitanju gazdovanja šumama, prenesu na domaći teren.

-Imali smo prilike da vidimo kako se gazdije šumama u srećnim i razvijenim zemljama. Tu je nezamislivo da se pribjegne nekoj nedozvoljenoj radnji, jer tamo važe strogi zakoni na osnovu kojih se oštro sankcioniše svaka neregularnost. Brojne zemlje su uvele i moratorijum na sječu šume u želji da sačuvaju ono što im je majka priroda podarila. Sa druge strane kod nas se radi sve da se šume unište, a pojedinci obogate. Zato tražimo da se ta iskustva i strategija upravljanja šumama prenesu u Crnu Goru kako bi bar donekle spasili ono što se spasiti može – istakli su drvoprerađivači.

I dok iz Uprave za šume i koncesionar „Pelengić trejd“ tvrde da se eksplaotacija šume vrši u skladu sa zakonom dotle drvoprerađivači ističu da će svaki iole pošten stručnjak za ovu oblast konstatovati suprotno.

-Tražimo da dođu strčnjaci iz inostranstva i da oni ispitaju ko je ovdje u pravu. Tim prije jer su domaći inspektori pod velikim pritiskom centara moći koji kontrolišu ovu oblast. Samo nezavisni faktori sa strane ovo mogu da izguraju na čistač, jer se dobija utisak da su moćnici iz šumske mafije pokupovali sve koji bi mogli da ometu njihov rad u državnim šumama – naveli su drvoprerađivači, dodajući da uništeni mostovi i putevi svjedoče bahatost koncesionara, koji, kako tvde, prevozeći teške terete, iza sebe ostavljaju devastiranu infrastrukturu.

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor