Drvoprerađivači iz Plava pozvali premijera da zaustavi poharu državnih šuma

U poslednjih desetak godina evidentirana je prekomjerna sječa od 3.000 kubika četinara. Posječeno je oko 5.000 kubika molike, iako se zna da se radi o zaštićenoj vrsti četinara, navode plavski drvoprerađivači

Predstavnici Udrženja drvoprerađivača iz Plava pozvali su juče premijera Zdravka Krivokapića da preduzme neophodne mjere u cilju raskida koncesionog ugovora koji je po pitanju eksploatacije državnih šuma sa podučja ove opštine Uprava za šume potpisala sa preduzećem „Pelengić trejd“. Kazali su da premijera na to obavezuju brojne nepravilnosti koje godinama prate rad pomenutog koncesionara u gazdinskoj jedinici „Visitor Čakor“. Naveli su da je premijer Krivokapić poslednja instanca kojoj, poslije svega, mogu da se obrate u nadi da će, kako su naveli, zaustaviti dalju poharu plavskih šuma.

– Dosad smo se obaćali svim relevantnim instancama u Crnoj Gori predočavajući brojne nepravilnosti koje prate eksploataciju šuma na području Plava od strane koncesionara i odgovornih u Upravi za šume. Ta naša obraćanja, uključujići i ona Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, dosad nijesu dala neke naročite rezultate, čime je nastavljena klasična pohara plavskih šuma i devastacija životne sredine. Nijesu nam pomogli ni brojni dokazi koji svjedoče o nemilosrdnom uništavanju šumskog blaga i kršenju važećih propisa po pitanju gazdovanja šumama. Poslije svega ostalo nam je da pozovemo premijera Krivokapića da, kao najodgovorniji čovjek u Vladi, sagleda činjenično stanje i raskidom koncesionih ugovora zaustavi dalju pljačku naših šuma – naveo je u ime drvoprerađivača Plava Esko Barjaktarević.

I dok iz preduzeća „Pelengić trejd“ navode da rade u skladu sa važećim propisima, drvoprerađivači su iznijeli tvrdnje da i najobičniji laik može da uvidi da su prilikom eksploatacije šuma sa Čakora i drugih lokaliteta pribjegavalo nezakonitim radnjama.

Ukazali smo da nigdje nema orginalnog izvođačkog projekta za sječu šume, već samo nekave kopije. Uz to od 2011. godine nije vršeno sravnjenje, odnosno primopredaja radova od strane koncesionara „Pelengić trejd“ ni u jednom odjeljenju. U poslednjih desetak godina evidentirana je prekomjerna sječa od 3. 000 kubika četinara. Posječeno je oko 5. 000 kubika molike, iako se zna da se radi o zaštićenoj vrsti četinara. Takođe, izvještaj državne komisije ukazuje da je veliki broj stabala posječen bez serijskog broja, odnosno pločice. Evidentirano je 15 stabala koje nemaju doznake, a posječena su i šumar ih je primio i udario prijamni čekić. U izvještaju državne komisije stoji i da nedostaje 362 stabla u odnosu na knjige doznake u odjeljenju 9 na lokalitetu Ječmište. Posebno je pogubno što koncesionar i dalje za četinare plaća koncesionu naknadu državi u visini od 17 eura po kubiku, iako se zna da bi ta cijena realno trebalo da iznosi 35 eura. Na kraju, imamo i zaključak koji je jednoglasno donijela SO Plav kojim se traži od Vlade da izvši sravnjenje sa koncesionarom i raskine koncesioni ugovor. Smatramo da su iznijete nepravilnosti dovoljan razlog da se udovolji našim zahtjevima i zahtjevima velikog broja građana koji se zalažu za očuvanje naših šuma – istakli su drvoprerađivači.

U MZ Murina uništeni mostovi i putevi

Iz mjesne zajednice Murina tvrde da koncesionari uopšte ne poštuju saobraćajne propise koji se tiču ograničenja transporta tereta na putevima u opštini Plav.

-Na glavom mostu na Murini postoji znak koji ukazuje da se preko njega ne smiju prevoziti tereti veći od 20 tona. Međutim, koncesionari svakodnevno sa teškim kamionima kroz Murinu prevoze balvane čiji teret dostiže težini i do 70 tona. Takođe, na našim putevima postoje niz drugih mostova koji su poklekli pod teretom teških kamiona i koje koncesionari konstantno nedozvoljeno opterećuju. Uz to ti teški kamioni su oštetili i makadamske putevi i asfaltnu saobraćajnicu koja od Murine vodi prema Čakoru. Pogubno je što se sve to radi naočigled onih koji treba da sankcionišu ovakve radnje – naveli su iz Mjesne zajednica Murina.

U obraćanju premijeru Krivokapiću drvoprerađivači su istakli da imaju utisak da nadležni u državnim institucijama, dajući podršku koncesionarima, okreću glavu od brojnih propusta koji se pričinjavaju u državnim šumama.

-Mi polako gubimo povjerenje u domaće institucije. Zato bi bilo dobro da premijer formira komisiju od međunarodnih eksperata koji bio imali zadatak da „pročešljaju“ rad Uprave za šume. Sigurni smo da bi se poštenim o objektivnim ispitivanjem u potpunosti saglasili sa nama – poručili su drvpoprerađivači iz Plava.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor