Drugi “Young Audience Award Day“ 6. maja u Podgorici

Podgorica film festival će, u saradnji sa Evropskom Filmskom Akademijom i Crnogorskom kinotekom, 6. maja organizovati drugi Young Audience Awards Day u Podgorici.

U 45 gradova Evrope istovremeno će biti prikazana 3 filma za djecu uzrasta od 12 do 14 godina, nagrađivana na recentnim evropskim i svjetskim festivalima.

Djeca će se tog dana naći u ulozi žirija, a rezultati če na kraju dana biti objavljeni u prenosu uživo, uz istovremeno uključenje učesnika iz svih gradova koji će podijeliti svoje odluke.

Odabrani filmovi tretiraju različite socijalno-kulturološke teme koje pozivaju na razmišljanje i razgovor.

Međunarodna komisija je za ovogodišnji YAA dan odabrala italijansko švajcarsku koprodukciju „Girl In Flight“, rediteljke Sandre Vannucchi, finsko-švedsku koprodukciju, dokumentarni film „Hobbyhorse Revolution“, rediteljke Selme Vilhunen i igrani film „Wallay“, koprodukciju Francuske i Burkine Faso, reditelja Berni Goldblata.

U pauzama između projekcija, djeca će imati priliku da na otvorenim diskusijama i radionicama steknu osnovno znanje o analizi filma, što će im olakšati pristup ulozi žirija koju će imati toga dana.

Preko online platforme koju obezbijeđuje EFA, omogućena je komunikacija sa ostalim gradovima – učesnicima u ovom programu, pa će stoga odabrani žiri imati priliku da sa svojim vršnjacima iz 45 grada Evrope formira konačnu odluku.

U programu će učestvovati preko 100 osnovaca iz Podgorice a dva odabrana člana dječijeg žirija će u prenosu uživo na kraju dana saopštiti odluke glasanja iz Podgorice.

Svečana ceremonija na kojoj će autori odabranih filmova primiti nagrade održaće se u Erfurtu (Njemačka) u 20 sati , a prenos događaja biće dostupan na web linku, objavljenom na sajtu EFA-e.

Ovaj projekat je Crnu Goru uvrstio u Young Audience Award „porodicu“, dok je Podgorica kao nova članica uspostavila saradnju sa 45 gradova – članova EFA mreže.

U YAA mreži se nalaze gradovi regiona poput: Sarajeva, Niša, Zagreba, Skoplja, Novog Sada, ali i druge evropske prijestonice, poput Praga, Rima, Brisela, Budimpešte, Amsterdama, Barselone, Istanbula, Londona, Rima itd. dok će u ovogodišnjem programu učestvovati i Australija, odnosno Brizbejn kao njen predstavnik i novi partner YAA događaja.

YAA će se održati u podgoričkom Cineplexxu, koji je ovogodišnji partner u realizaciji programa. Organizaciju događaja podržali su: Ministarstvo kulture, Filmski Centar Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport i EU Info centar.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor