Drugi album Bahovih svita Crnogorskog gitarskog dua osvojio svjetsku kritiku

Crnogorski gitariski duo, koji čine Goran Krivokapić i Danijel Cerović, nedavno je objavio drugi album sa izvođenjem 4, 5. i 6. „Engleske svite“ Johana Sebastijana Baha, koje su tokom prethodne godine u svojoj transkripciji, snimili u Torontu.

Album je izdat pod etiketom prestižne svjetske izdavačke kuće „Naxos“. U pitanju je svojevrsni nastavak CD-a sa prve tri „Engleske svite“, koji su prije tri godine, Danijel i Goran, snimili u saradnji sa dobitnikom Gremija i jednim od najcijenjenijih svjetskih producenata Norberta Krafta.

Prelušavajući prve tri Svite sa albuma, poznati muzički kritičar David Denton, u svom osvrtu istakao je da su crnogorski muzičari svojim umijećem aranžiranja uspjeli da, iako odjenuvši ih u novo ruho, ostanu dosljedni originalnim Bahovim partiturama, kao i da iste izvedu do totalne perfekcije.

Svojom interpretacijom Bahovih svita ovo dvoje sjajnih gitarista, zaintrigirali su i pažnju belgijske muzičke javnosti.

– Čisto, toplo, intimno, u jednoj rečenici, fantastično odsvirano. Veličanstveno! Ne smije se propustiti – ističe se u recenziji koju je napisao Michel Dutrieue za renomirani belgijski magazin „Stretto“.

Album je promovisan u programu čuvenog radija BBC 3, kao i na nekoliko stotina radio stanica širom Sjedinjenih Američkih Država.

Promocija ovog izdanja se u narednim mjesecima nastavlja u okviru „Qinling“ festivala u Kini, kao i na koncertima predstojeće turneje u Koreji, Kini, Njemačkoj, Estoniji i Portugalu. Promocija albuma u Crnoj Gori planirana je za septembar.

Drugi album gitarskog dua sa 4, 5. i 6. „Engleskom svitom“ Johana Sebastijana Baha, može se naći i na napopularnijim streming servisima Apple music store i Deezeru.

I prvo izdanje Crnogorskog gitariskog dua, pod etiketom „Naxosa“, na kome su se našle prve tri „Engleske svite“, naišlo je na oduševljenje svjetske muzičke javnosti.

„Ovi transkripti brilijantno su odsvirani.

Brzi stavovi odišu neodoljivom energijom ritma i radosti“, navodi se u recenziji čuvenog „American Record Guide“, a WGBH radio iz Bostona proglasio ga je za album nedjelje.

„Izvođenja su besprekorna i precizna. Ovaj CD morate imati, a naredno izdanje se sa nestrpljenjem očekuje“ – istakao je Pacal Proust za „Guitare Classique“.

Na adresu crnogorskog dua stigle su i pohvale brojnih drugih eminentnih međunarodnih muzičkih magazina i portala, kao što su: „Soundboard“, „ClassicToday“ i mnogih drugih.

Album je promovisan u prestižnim svjetskim koncertnim salama širom svijeta poput „Het Concertgebouw“ dvorane u Amsterdamu, „Manuel de Falla“ pozornice u Madridu, hale Filharmonije u Sankt Petersburgu, „Olympus Hall“ u Seulu, „Heliconian Hall“ u Torontu.

U okviru turneje, Cerović i Krivokapić predstavili su i na nekim prestižnim festivalima poput „Guitar Foundation of America“ u Denveru, i „Guitarras del Mundo“ u Buenos Airesu.

Crnogorski gitaristički duo nastao je 2005.

Njihov repertoar obuhvata transkripcije renesansne i barokne muzike, te originalne kompozicije 19. vijeka.

Posebno mjesto zauzima savremena muzika originalno pisana za dvije gitare.

U prethodnih nekoliko godina duo je dobio status svjetski priznatog muzičkog sastava koji je održao više stotina koncerata širom svijeta, sa programom koji uključuje i materijal sa pomenuta dva CD izdanja, na prestižnim festivalima, koncertnitm serijama i dvoranama u Argentini, SAD-u, Kanadi, Njemačkoj, Danskoj, Poljskoj, Kini, Južnoj Koreji, Španiji, Portugalu, Luksemburgu, Holandiji, Belgiji, Francuskoj itd. Od 2013. zvanično sarađuju sa izdavačkom kućom „Naxos“.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor