Droga na brodu „Jadran“- Rovčanin: Suočite me sa svjedokom saradnikom, stavite nas na poligraf

Pored Rovčanina, i ostali optuženi su opet iznosili odbranu jer je postupak krenuo iznova. Svi su negirali izvršenje krivičnog djela za koje se terete i ostali pri ranijem iskazu

U podgoričkom Višem sudu nastavljenio je suđenje za šverc droge na brodu “ Jadran“. Danas  je odbranu pred sudom iznio optuženi Dejan Rovčanin, koji je nedavno  izručen  Crnoj Gori iz Bosne i Hercegovine.

Ovom optužnicom obuhvaćen je Dejan Rovčanin, Vojin Stupar, Duško Radenović, Radomir Osmaić i  Vladimir Račić kojem se sudi u odsustvu jer se nalazi u bjekstvu.

Rovčanin je negirao izvršenje krivičnog djela za koje se tereti.On je zatražio od suda da ga suoči sa svjedokom saradnikom Milošem Kulićem i da ih „stavi“ na poligraf. Dodao je da ako ne prođe poligraf, da ga sud osudi na najveću kaznu u Crnoj Gori.

-Ne priznajem krivicu ni izvršenje krivičnog djela za koje me tereti tužilaštvo.  U optužnici sam označen kao šef kriminalne organizacije koja je švercovala drogu. Ja ne poznajem nikog od optuženih i iz te organizacije. Nemam nikakve veze sa drogom koja je pronađena. Optužnica se zasniva na izjavi svjedoka saradnika. Miloša Kulića. kojeg ja ne poznajem. Nnakon izdržane kazne na koju me Viši sud osudio na pet godina, 2017., nisam odlazio u Nikšić i živio sam privatno sa nevjenčanom suprugom.  U Nikšić nisam išao jer samtram is ad da sam tada nepravedno osuđen- kazao je optuženi Rovčanin.

On je naveo da mu je neshvatljivo da je optužen za šefa kriminalne organizacije koja je švercovala drogu, a ne navodi se da je droga njegova.

-Nikog od optuženih ne poznajem., ni po imenu ni po licu.  Tražim suočavanje sa svjedokm saradnikom. Predlažem sudu da nas stavi na poligraf, ako ne prođem osudite me na najveću kaznu-naglasio  je u svom iskazu optuženi Rovčanin.

On je nagalsio na piotanja suda i advokata odbrane da se nije sastajao nikad sa svjedokom saradnikom, i negirao navode iz optužnice koje ga terete u tom smislu.

Pored Rovčanina, i ostali optuženi su opet iznosili odbranu jer je postupak krenuo iznova. Svi su negirali izvršenje krivičnog djela za koje se terete i ostali pri ranijem iskazu koji su dali u postupku koji je vodila sudija Biljana Uskoković.

Optuženi Duško Radević je dodao da je „izgleda njegova jedina greška što je poznavao Miloša Kulića koji je u ovom postupku svjedok saradnik.

Na narednom ročištu, koje se nastavlja u četvrtak, planirano je saslušanje svjedoka.

Detalji optužnice:

Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić su, prema navodima tužilaštva, tokom 2018. godine oformili  kriminalnu organizaciju kojoj su pristupili Vojin Stupar, podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, Tivćanin Radomir Osmajić i stariji vodnik Miloš Kulić kome je u istrazi dodijeljen status svjedoka saradnika.

-Njihov zadatak je bio da na školski brod „Jadran“ sakriju kokain koji je trebalo da se preveze u Tursku. Pošiljka kokaina trebalo je da bude plaćena heroinom koji bi na isti način bio prokrijumčaren u povratku.

Kulić i Radenović su kokain spakovan u rance dovezli do školskog broda ,,Jadran“ i Radenović je, kako se osnovano sumnja, drogu smjestio u spavaonu, ispod svog kreveta, a dio u vojničke ormariće. Kulić je u istrazi istakao da Osmajić nije znao da je droga unešena na brod- navodi su optužnice.

izvor.dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor