DPS predlaže kažnjavanje medija zbog lažnih vijesti: „Ne možete pisati sve i svašta za nekoga i proći nekažnjeno“

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista je na sinoćnjoj sjednici odlučilo je da inicira kod Vlade izradu zakonske regulative kojom će se, kako su naveli, sankcionisati širenje lažnih vijesti putem medija.

Kako su naveli u saopštenju, zakonska regulativa biće u skladu sa najboljom dosadašnjom praksom razvijenih evropskih zemalja i država članica NATO-a.

Član Predsjedništva DPS-a Halil Duković u izjavi za Antenu M pojasnio je da je posljednji slučaj smrti dvogodišnje djevojčice iz Podgorice, u javnosti poznat kao ’’Bogavac’’, bio samo okidač da DPS predloži nešto takvo.

’’Preko medija čujemo svašta i nekada pišu zaista stvari koje ne priliče razvoju savremenog društva. Dakle, posrijedi je rječnik koji nije primjeren kulturnom čovjeku. To gledamo svakodnevno po portalima. Nama je želja da jednom i to uvedemo u zakonske okvire, odnosno, da ako se nešto već objavljuje i dostupno je svima, onda da ipak to ima nekog smisla i značaja. Cilj nam je prije svega da se ljudi zaštite od takvih nasrtaja i takvih pisanja’’- kazao je Duković.

On dodaje da je namjera bila prije svega da se pošalje jasna poruka.

’’Svima onima koji pišu na portalima – obratite pažnju na te stvari, jer moramo zaštititi svačiju privatnost i moramo jednostavno zaštititi svakog čovjeka’’- kazao je Duković.

Budući da se u medijskim krugovima već pokrenula priča da bi inicijativa mogla da vodi u cenzuru medija, Duković kaže da to nije cilj, pa neće biti ni rezultat inicijative.

’’Obično oni koji šire neistine i napadaju bez argumenata svakog građanina, oni i šire informaciju da je to cenzira. Zna se šta je cenzura, u Crnoj Gori nema cenzure, neće je biti i ne smije je biti. Ali, mora se shvatiti da nigdje u svijetu ne možete pisati sve i svašta za nekoga, jer ga jednostavno ne volite iz ovih ili onih razloga, a da za to ne budete sankcionisani. To mora svako ko učestvuje u kreiranju vijesti da shvati i da zna’’- kazao je Duković za Antenu M.

Kako nam je kazao Duković, sinoć je sa Predsjedništva samo krenula inicijativa, a u narednom periodu sagledaće sve mogućnosti, nakon toga će je uobličiti i poslati Vladi. Konačnu riječ o tome daće Vlada i SKupština.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor