Dokumentarni film „Milo“ prikazan u CNP-u

Foto: cdm.me

U Crnogorskom narodnom pozorištu večeras je upriličena premijera dokumentarnog filma “Milo” o neobičnom policajcu iz Kolašina Milu Šćekiću koji zna napamet časni Kur’an i Sveto pismo, citira Dostojevskog, Tomasa Mana i Getea, Krležu i Andrića, analizira Njegoša, izučava psihologiju, otkriva uticaje svetih knjiga na Dantea i Teslu, bavi se ezoterijom, metafizikom i filozofijom, govori poeziju, pomaže djeci s autizmom…

Film je rađen u produkciji Al džazira Balkan, scenario potpisuje Fahrudin Bečić, izvršni producent te televizije.

U filmu, Šćekić govori o svojim interesovanjima i traganjima, o umjetnosti i religiji, ljudima i svijetu, božanskom i ovozemaljskom, priča o životu i životnim istinama. Kazuje, analizira, izvodi zaključke i sačinjava svojevrsnu sintezu najrazličitijih disciplina, znanja i pojava.

„Ne tražimo ono u čemu smo različiti, jer olako ćemo to naći, potražimo ono što nas spaja. Teži je to put, ali mu kraj dodiruje vječnost. Svako od nas, ma koje vjere bio, u svom srcu nosi neke najintimnije želje, nadu, ljubav i svoju skrivenu, posebnu vjeru – mladu, krhku, nenametljivu… u koju je položeno blago života“, kazao je Milo Šćekić za portal Standard, nakon premijere filma u CNP-u.

Ovaj neobični Kolašinac volonterski pomaže djeci sa posebnim potrebama u sportskom konjičkom klubu „Budućnost“, što u filmu opisuje kao „human poziv, gdje se najbolje ogleda filantropija, altruizam i ljubav prema toj djeci“.

„Znanja, koja sam baštinio od Frojda i Junga, Špenglera i drugih, jako dobro iskoristim u hiperrehabilitaciji u radu sa tom djecom“, navodi Šćekić u filmu.

Autor filma Fahrudin Bečić za Standard je kazao da mu je “Entezam Musabegović Esko uz kafu u Sarajevu”, ispričao priču o Šćekiću i kako bi zanimljivo bilo napraviti film.

„Mi u suštini ne radimo ovakve stvari, ali sam kazao – prekršiću sva pravila i idemo napraviti intervju ili film. Snimali smo knjige i četiri elementa – zemlja, vatra, voda i vazduh, i neke lijepe krajolike uz, naravno, vjerske simbole. Film ćemo prevesti na engleski i arapski jezik, a u četvrtak će biti emitovan na Al džaziri“, kazao je Bečić.

Milorad Bojović se u ime organizacije, zahvalio prijatelju Esku koga je upoznao sa Šćekićem, a koji je prepoznao jedan nesvakidašnji um, i predložio novinarima Al džazire da snime reportažu.

„Milo Šćekić nas uči i pokazuje, da ako već ne možemo biti jedno, moramo i možemo biti zajedno. Crna Gora treba da bude ponosna na svoje ljudsko i nacionalno blago – Mila Šćekića, policajca iz Kolašina“, kazao je Bojović.

Dragan Sjekloća obratio se u ime Al džazire rekavši da je Šćekić vanredno sposoban čovjek, kojem svakako treba dati podršku.

„Milo Šćekić je čovjek koji je jasno pokazao te sposobnosti, a Al džazira ih je prepoznala“, kazao je Sjekloća.

„Hvala vam što ste došli tu i što ste odlučili da podržite Mila“, kazao je uz osmjeh Sjekloća, na šta je iz publike dobio i odgovor – „vazda“.

Na filmu su, osim Fahrudina Bečića, radili snimatelj Nedim Begtašević i montažer Sanin Džafo.

Milo Šćekić je pozdravio medije koji su prepoznali ovu priču i zahvalio je Anteni M, Standardu i Televiziji Crne Gore.

Takođe, Šćekić, koji je službenik MUP-a Crne Gore, zahvalio se menadžmentu Uprave policije na velikoj podršci i razumijevanju.

Šćekić je uputio sve zainteresovane na sajt spiritualninicijator.me, na kojem, kako kaže, ljudi uvijek mogu da ga kontaktiraju i sa njim razmijene mišljenja.

Film je sniman na više mjesta u Crnoj Gori: na Biogradskom jezeru, u Kolašinu i po brdima okolo Kolašina, u haremu džamije Husein paše Boljanića u Pljevljima, u kanjonu Tare i manastiru Morača, po vrletima Durmitora, u Podgorici i na arheološkom nalazištu Duklja.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor