Search
Close this search box.

Dogovor o sudijama ili međunarodna izolacija

Dogovor o izboru sudija Ustavnog suda je moguć i opcija je da se biraju najbolji kandidati, dok su druga mogućnost tenzije i međunarodna izolacija, kazao je u Jutarnjem programu TVCG izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Koprivica kaže da je 2022. bila katastrofalna i antievropska godina u kojoj je uveden presedan da se politika vodi kršenjem Ustava.

I u 2023, kako dodaje, sve će zavisiti od političara, a Koprivica se nada da će biti bolja od prethodne.

On navodi i da je moguć dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda.

“Dogovor je moguć i dogovor je lak”, kazao je Koprivica i podsjetio da se na konkurs prijavilo 25 kandidata.

“Opcija je da se biraju najbolji kandidati, a ne “njihovi” kandidati, a druga je opcija da idemo u tenzije i međunarodnu izolaciju, nadam se da to nije opcija”, naveo je Koprivica.

Koprivica smatra i da DF još uvijek nije odustao od formiranja 44. Vlade.

“Ne postoje precizni rokovi za raspuštanje Parlamenta. Ono što se može učiniti jeste izbor sudija Ustavnog suda, paraleno sa tim raspisivanje predsjedničkih izbora, a onda otvaranje dijaloga oko utvrđivanja datuma parlamentarnih izbora. Kroz dijalog treba da se uđe u skraćenje mandat Skupštini, poslanici se dogovore oko izbora i skrate sami sebi mandat”, saopštio je Koprivica.

On je poručio da je 20. maja ističe mandat predsjedniku države i nema mogućnosti da taj mandat bude produžen. Iako nemamo Ustavni sud nema razloga da se, kako navodi predsjednički izbori ne raspišu, a 20. januar je krajnji rok.

“Predsjednički izbori se mogu održati od 26. marta do 2. aprila između ta dva mandata”, kazao je Koprivica.

On je naveo i da nije previše važno da li će predsjednički i vanredni parlamentarni izbori biti održani u istom danu.

Odlazak ministara pravde i finansija Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na svečanost povodom obilježavanja Dana RS, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim 2015. godine, antievropski je potez kaže Koprivica i dodaje da se ne može govoriti o tome da oni nijesu tamo bili kao predstavnici Vlade.

“Ovo je direktno protiv evropske i regionalne politike. Umjesto da se stidimo onoga što je Crna Gora radila 90-ih godina mi ponavljamo taj model funkcionisanja i naša Vlada radi ono što je Crna Gora radila pod uticajem Slobodana Miloševića. Znači mi se nijesmo suočili sa prošlošću”, poručio je Korivica, koji se nada da je su to potezi manjinske Crne Gore.

“Neprijatno se osjećaju i Srbi iz Crne Gore koje su predstavili kao dijasporu”

Koprivica navodi i da mu je bilo neprijatno kada je slušao poruke predsjednika opština Nikšić, Berane i Mojkovac, Marka Kovačevića, Vuka Todorovića i Veska Delića, kao i predsjednije skupština opština Danilovgrad, Herceg Novi i Tivat, Velimira Đokovića, Ivana Otovića i Miljana Markovića sa sjednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije.

“Kao da gledate da vazal podnosi izvještaj nekom svom šefu ili nekome ko mu je vlast i to je zaista mučno. A drugi dio priče je i da su se neprijatno osjećali i neki ljudi iz mog najbližeg okruženja koji se izjašnjavaju kao Srbi i koji su jednako bili i ogorčeni što je neko odlučio da Srbe iz Crne Gore predstavi kao dijasporu”, poručio je Koprivica.

iIZVOR:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor