Do 2020. sjever dobija dvije žičare

Predsjednik Vlade Duško Marković, poručio je danas iz Podvrha kod Bijelog Polja gdje je potpisan Ugovor za izgradnju dviju žičara vrijednih 12 miliona eura, da će ti projekti i ta impresivna investicija promijeniti Bijelo Polje, ovaj kraj i Crnu Goru i da će Vlada uraditi sve da ugovorI budu realizovani u definisanim rokovima.

„U međuvremenu smo već stvorili pretpostavke da radimo na putu od Bistrice do Manastira Podvrh. Ugovoreni su poslovi i radovi i izabran je izvođač. Ostalo je još samo malo posla – da riješimo nekoliko pitanja eksproprijacije, opština je obezbijedila ta sredstva, ona su na posebnom računu, i vjerujem da možemo u najkraćem roku za desetak, petnaest možda dvadsetak dana uvesti izvođača radova u posao na gradnji puta do ovog mjesta“ – rekao je premijer Marković.
Predsjednik Vlade je podsjetio da je na početku mandata najavio posebnu posvećenost Vlade Sjevernom regionu, da to podrazumijeva samo ekonomska opredjeljenja nego i konkretne akcije.
„Vidite da ono što obećamo, to i uradimo“ – poručio je Premijer iz Podvrha kod Bijelog Polja.
Predsjednik Marković je rekao da Vlada neće dozvoliti da prirodni resursi Bijelog Polja i cijelog Sjevernog regiona budu zapostavljeni i da sa Sjevera ljudi odlaze već da je cilj da taj potencijal, a to je 55 odsto potencijala Crne Gore, bude valorizovan na najbolji način za dobro ovog kraja i Crne Gore.
„Istovremeno smo danas potpisali i Ugovor o projektovanju i postavljanju žilare na Cmiljači. To je, takođe vrijedan projekat, jedan od najvrednijih nakon Autoputa, koje realizuje crnogorska Vlada kada je u pitanju zimski turizam i razvoj Sjevera“ – rekao je Premijer dodajući da već teku radovi na putnom pravcu Ravna Rijeka – Jasikovac – Cmiljača. Vjerujem da ćemo do 2020. godine biti u prilici da i ovaj prostor ovdje, a i planinu Bjelasicu koristimo u ekonomske i razvojne svrhe, da će one produkovati odnosno otvoriti više hiljada radnijh mjesta i da će se ovdje, na ovom prostoru konačno bolje živjeti“ – rekao je predsjednik Marković.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović kazao je da je ovo istorijski dan za Bijelo Polje.

Potpisivanjem ugovora za izgradnju žičara, a one su srž ova dva projekta, mi smo već značajno ušli u realizaciju kapitalnih projekata za Bijelo Polje. Projekti valorizacije “Đalovića pećine“ i “Ski centra Bjelasica“, potpuno će promijeniti sliku Bijelog Polja u ekonomskom, turističkom i svakom drugom smislu, generisati nova radna mjesta i dinamizirati razvoj Bijelog Polja. Nadam se, da će Bijelo Polje svojim turističkim i ostalim kapacitetima privlačiti sve više privrednika, turista, da će se sve više dolaziti, a da će se mladima pružiti realna šansa da ostanu u svom gradu. Posebno se zahvaljujem Vladi Crne Gore i premijeru Markoviću, za ovako brzu i kvalitetnu realizaciju ovih projekata. Siguran sam da ćemo se mi za 18 meseci ponovo sastati i pustiti u rad žičaru, realizujući projekte u cilju dobrobiti građana Bijelog Polja, istakao je Smolović.

Ministar turizma i održivog razvoja, Pavle Radulović objašnjava da je italijanska kompanija ‘’Leitner’’, proizvođač opreme i glavni projektant ,,srca” ovog sistema.

-Na naše veliko zadovoljstvo u realizaciji poslova definisanim ugovorom, učestvuje i veliki broj crnogorskih kompanija, koje se bave projektovanjem i izvođenjem radova, a nosilac posla je preduzeće “Novi volvoks“ i druga preduzeća, kazao je Radulović.

Predsjednik Vlade, Marković i predsjednik Opštine, Smolović, su nakon potpisivanja ugovora posjetili manastir Podvrh, džamiju i gasalhanu u Bistrici.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor