Đukanović: Nijesam se povlačio po podu i lizao kašike; MCP: Vrijeđa i ponižava sveštene radnje

Njegovi politički i ideološki obračuni sa premijerom i ministrima Vlade Crne Gore, ni najmanje ne ulaze u oblast interesovanja Crkve, ali zloupotreba crkvenih tema u svrhe Đukanovićevog političkog pravdanja i napada na druge aktere društvenog života, – duboko vrijeđa osjećaje velikog broja građana Crne Gore“, poručili su iz MCP

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je juče u Sloveniji, gdje se održavao Samit Evropska unija – Zapadni Balkan, da je sedam puta vodio vladu služeći državi, ističući kako nije služio ni jednoj vjerskoj zajednici.

„Nijesam se povlačio po podu i lizao kašike, širio pandemiju i iza toga raspoređivao ljude, svoje prijatelje vjerske fanatike iz te vjerske zajednice na odgovorna mjesta u državi pokušavajući da ih predstavim kao eksperte. Nijesam to radio. Svoj posao sam radio odgovorno, ponosam sam na to što je iza mene ostalo i što ostaje“, kazao je Đukanović.

Na ovu Đukanovićevu izjavu reagovali su iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) poručivši da Đukanović „javno vrijeđa i ponižava sveštene radnje koje se sprovode na našim duhovnim sabranjima“.

„Šta misli građanin Milo Đukanović o crkvenim vjerskim obredima trebalo bi da bude njegova privatna stvar i tema van dometa pažnje javnosti pa i same Crkve. Međutim, dok je taj građanin predsjednik naše države dužni smo da se oglasimo kada on javno vrijeđa i ponižava sveštene radnje koje se sprovode na našim duhovnim sabranjima. Njegovi politički i ideološki obračuni sa premijerom i ministrima Vlade Crne Gore, ni najmanje ne ulaze u oblast interesovanja Crkve, ali zloupotreba crkvenih tema u svrhe Đukanovićevog političkog pravdanja i napada na druge aktere društvenog života, – duboko vrijeđa osjećaje velikog broja građana Crne Gore. Uvrede sa te adrese nikako ne doprinose stabilnosti i napretku države čiji je Đukanović predsjednik“, ističe se u saopštenju.

Iz MCP su dodali da je „Đukanović prethodne godine pao na ispitu poznavanja crnogorskog Ustava, kada je namjeravao da uređuje unutrašnje ustrojstvo Srpske Pravoslavne Crkve i njenih eparhija u Crnoj Gori“.

„Kako ne vidi, da kada se god dohvata crkvenih tema i dilema, on lično i politika koju predstavlja, srljaju u propast i gube povjerenje naroda? Funkciju predsjednika „svih građana“ koja i postoji da personalno garantuje mir i stabilnost države, ovaj čovjek očigledno zloupotrebljava kako bi uznemiravao i dijelio građane. Nije ni lijepo ni vaspitano da on svoje političke konkurente ruži i diskredituje tako što ukazuje na njihovo učešće u vjerskim obredima. Pitamo se, od koga je usvojio rječnik omalovažavanja crkvenih radnji nazivajući ih „lizanjem kašike“ i „povlačenjem po podu“? Takav rječnik ne priliči ozbiljnim ljudima. Ako nema ličnog poštovanja prema stvarima koje ne poznaje, zar u njemu ne postoji bar trunka pijeteta prema crnogorskoj istoriji u kojoj su obredi o kojima ovako nepristojno govori, bili nadahnuće generacijama naših predaka? Ovakvi nedolični izrazi ne vrijeđaju samo nas hrišćane, nego i pripadnike drugih konfesija u Crnoj Gori, kojima je saginjanje ljudi pred Bogom, ponekad i do samoga poda, ako treba i do crne zemlje – najsvetiji čin“, poručili su iz MCP.

 

Izvor : Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor