Direktori i piloti traže preko pet miliona eura

Bivši direktori, piloti, letačko osoblje i drugi radnici Montenegro Airlinesa (MA), koji je od maja u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja od 17,2 miliona eura za neto zarade, poreze, doprinose, dnevnice i naknade. Tačnije, stečajni upravnik Saša Zejak je priznao 17,2 miliona eura potraživanja, dok je osporio 3,8 miliona, što znači da su zaposleni prijavili 21 milion potraživanja u stečajnom postupku. Potraživanja je prijavilo ukupno 666 zaposlenih, među kojima su najveća potraživanja pilota, direktora i tehničkog osoblja, pokazuje lista potraživanja za MA, piše Dan.

Kada su u pitanju izvršni direktori, najveće potraživanje je prijavio Živko Banjević od 157,1 hiljadu eura. On je bio izvršni direktor u dva mandata. Vlastimir Ristić koji je na poziciju izvršnog došao u aprilu 2020, a otišao u januaru ove godine prijavio je 42.940 eura potraživanja. Nekadašnjem izvršnom direktoru i predsjedniku borda direktora Zoranu Đurišiću priznato je šest hiljada potraživanja, dok mu je osporeno 62,5 hiljada eura. On se sudio sa MA nakon odlaska iz kompanije 2014. godine i tužbom tražio nekoliko desetina hiljada eura.

Posljednji predsjednik borda direktora kompanije Nikola Vukićević prijavio je potraživanje pod 97 hiljada eura, dok je Predrag Marković, nekadašnji član borda direktora i komercijalni direktor, prijavio 73.761 eura potraživanja. Direktorica finansija Jelena Kilibarda prijavila je 80.416 eura potraživanja, a šefica kadrovske službe Nela Marković 39.511 eura.

Kada su u pitanju potraživanja zaposlenih, tu su rekorderi piloti koji su, prema informacijama Dana, prijavili potraživanja po osnovu plata, poreza, doprinosa, letačkih naknada, kao i dnevnica. Najveća potraživanja su prijavili kapetan letačke operative Draško Popović 287,8 hiljada eura i pilot, a kasnije i vršilac dužnosti izvršnog direktora MA Nikola Vukelić 287,2 hiljade. On je postavljen za v. d. nakon odlaska Ristića. Na tu poziciju ga je postavila nova vlast.

Preko 100 hiljada eura potraživanja je prijavilo 33 zaposlenih, među kojima je najviše pilota, ali ima i tehničkog osoblja, čije su plate, prema informacijama Dana, bile najviše 25 odsto manje od plata pilota. Piloti su primali tri do četiri hiljade eura.

Njihovo potraživanje je u prvom isplatnom redu i biće prioritetno u naplati nakon prodaje imovine MA.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor