DF poručio: Ako ne oslobodite političke zatvorenike do 1. septembra počinjemo proteste

Iz Demokratskog fronta poslali su Javni poziv pravosudnim organima da oslobode iz zatvora, kako su naveli, protivpravno utamničene političke zatvorenike Mihaila Čadjenovića, Dejana Vujisića, Željka Šćepanovića i Momira Nikolića.

Iz DF-a upozoravaju da će u suprotnom početi sa protestima za njihovo oslobađanje.

„Ubijeđeni da bojkot parlamenta nije dovoljan, pa time ne postiže zadovoljavajuće efekte, da nelegitimno formirana vlast koja se predstavlja jedinim zaštitnikom države, a proizašla je iz tkz. državnog udara i neslobodnih i nefer izbora odžanih 16. oktobra 2016. godine, nije donijela niti jedan zakon ili odluku kojima bi se unaprijedili uslovi izbora; da su naprotiv usvojena mnoga zakonska rešenja i odluke na štetu građana i pojedinih socijalnih grupa“ iz DF-a su uputili Javni poziv i opozicionim političkim subjektima i civilnom sektoru da djeluju.

„Demokratski front javno poziva opozicione političke subjekte, civilni sektor i slobodne pojedince na hitan dogovor oko oblika, načina i dinamike zajedničkog djelovanja u cilju stvaranja uslova za sveopšte slobodne i fer izbore. Posebno očekujemo da se svi opozicioni politički subjekti javno odrede prema ovoj našoj inicijativi. Činioce civilnog drušva, medije, NVO sektor, akademsku zajednicu da djeluju angažovano, profesionalno i automno, kako bi na taj način dali puni doprinos izgradnji slobodne i prosperitetne Crne Gore. Pravosudne organe da do 01. septembra 2017. godine oslobode iz zatvora protivpravno utamničene političke zatvorenike Mihaila Čadjenovića, Dejana Vujisića, Željka Šćepanovića i Momira Nikolića. Ukoliko to ne učinite Demokratski front će otpočeti sa protestima za njihovo oslobađanje iz tamnice“, saopšteno je iz DF-a.

Ovaj poziv je upućen jer su u DF-u kazali da su svjesni stanja u kojem se nalazi Crna Gora.

„Svjesni ozbiljnosti sveukupnog stanja u kojem se Crna Gora nalazi; imajući u vidu dubinu krize, limite i izazove koji su svakim danom sve veći; polarizaciju građana po socijalnom statusu i identitetu; rastakanje Crne Gore u duhovnom i materijalnom smislu; marionetski, autokratski i kriminogeni karakter režima; zatočenost institucija, nestajanja kompetentne elite i pravog znanja; sveprisutniji strah, beščašće, koristoljublje i lični interes; kriminalizaciju društva i sukob kriminalnih klanova; besperspektivnost i želju za napuštanjem zemlje najvitalnijih i najkvalitetnijih“, navodi se u obrazloženu javnog poziva.

U DF-u su zabrinuti trajanjem krize i „mogućim epilogom da Crna Gora bude samo teritorija i to ne u ovim granicama i da se nikada neće dostići standardi modernog demokratskog društva.“

„Imajući u vidu sve veću, čak dominantnu, neprincipijelnost i interese glavnih aktera na globalnom planu, te da takva politika proizvodi sukobe i opasnosti; da su ocjene o stanju i statusu Crne Gore u procesima integracija neobjektivne i proizvod su globalnih interesa; da teritorija Crne Gore i ukupnog Zapadnog Balkana postaje geostrateški sve važnija. Saglasni da nije objedinjena i izgrađena kvalitetna i potrebna aternativa od političkih i civilnih činilaca društva; da mnoge inicijative i pozivi na dogovor i zajedničke demokratske akcije nijesu naišle na podršku, a nerijetko su opstruirane od pojedinih činilaca; da su, nažalost, lični interesi, slabosti i sujete nadvladali opšti interes“, navodi se u obrazloženju javnog poziva.

Jedna od razloga za javni poziv je i taj što su u DF-u su ubijeđeni da bojkot parlamenta nije dovoljno rješenje.

„Svjesni da ne smije da postoji niti jedna posebnost bilo kog činioca da nas spriječi da demokratski, udruženim snagama na najefikasaniji način se izborimo za ostvarivanje osnovnih demokratskih principa, da zaustavimo nestajanja Crne Gore i sve izvjesnije ustoličenje potomstva sadašnjih vlastodržaca našem potomstvu i da stvorimo pretpostavke za izgradnju prosperitetne Crne Gore i smjenjivosti vlasti. Ubijeđeni da bojkot parlamenta nije dovoljan, pa time ne postiže zadovoljavajuće efekte, da nelegitimno formirana vlast koja se predstavlja jedinim zaštitnikom države, a proizašla je iz tkz. državnog udara i neslobodnih i nefer izbora odžanih 16. oktobra 2016. godine, nije donijela niti jedan zakon ili odluku kojima bi se unaprijedili uslovi izbora; da su naprotiv usvojena mnoga zakonska rešenja i odluke na štetu građana i pojedinih socijalnih grupa. Izloženi, kao Demokratski front, permanentnim i orkestriranim brutalnim napadima od strane formalnih i neformalnih režimskih centara moći, domaćih i međunarodnih subjekata; sprovođenju psihičke i fizičke torture nad našim članovima, aktivistima i funkcionerima; protivpravnom privođenju, zadržavanju i višemjesečnom zatvaranju u kazamatima; pokretanju brojnih neosnovanih sudskih procesa; zloupotrebljavanju funkcija od strane pojedinih policijskih i pravosudnih organa, poput Specijalnog državnog tužilaštava; sistematskom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda; etiketiranju da smo andržavni, kriminogeni i necivilizacijski elementi; protivpravnom blokiranju isplata pripadajućih finansijskih sredstava, a sve sa ciljem da nas zastraše i zaustave u antirežimskom djelovanju“, navodi se u javnom pozivu.

Izvor:Antena M/Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor