Dezodoransi, šamponi, sapuni i druga sredstva opasna po zdravlje

FOTO: SHUTTERSTOCK

Većina nas svakog dana koristi dezodorans ni ne sluteći koje se opasnosti kriju u njemu.

Što je najgore, ne samo u njemu, već i u proizvodima poput šampona, sapuna, deterdženta, osvježivača vazduha, sredstva za čišćenje…

Zbog teških mirisa stručnjaci upozoravaju na potencijalne rizike za zdravlje povezanih s hemikalijama.

„Poteškoće s disanjem, napadi astme, migrene, vrtoglavica, osip, gušenje, mučnina i niz drugi problema“, nabrojala je neke od tih zdravstvenih rizika profesorica Ana Steinman sa Univerziteta u Melburnu.

Steinman je prošle godine sprovela istraživanje uticaja dužoj izloženosti gore spomenutih proizvoda. Rezultati su pokazali da je 33 posto ispitanika imalo problema s migrenama i napadajima astme tokom korišćenja mirisnih proizvoda poput osvježivača vazduha i sredstava za čišćenje, piše Men’s Health.

Ovo istraživanje nije jedino koje je potvrdilo vezu između proizvoda poput dezodoransa i zdravstvenih problema. Niz studija pokazao je da ftalati, spojevi koji se često koriste u sapunima i šamponima, mogu imati ozbiljne posljedice.

„Ti spojevi su povezani s poremećajima muškog reproduktivnog sustava, a sumnja se i da utiču na neurorazvojne poremećaje“, rekla je profesorica Header Patisaul sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

Dodala je da, osim ftalata, i neki drugi spojevi utiču na lučenje testosterona što može uzrokovati gubitak energije, erektilne disfunkcije ili problema s izgradnjom ili zadržavanjem mišića. Jedna studija iz 2014. ukazuje na još opasnije posljedice stirena, hemikalije koja se nalazi u proizvodima za ličnu higijenu i a koje može uzrokovati rak. Istraživanja na životinjama pokazala su povezanost stirena s rakom pluća, dojke, želuca i jetre.

Kako bi smanjili ove rizike i izloženost hemikalijama kupujte proizvode koje nemaju mirisa i koristiti alternative za čišćenje domaćinstva.

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor