Uspješna studijska posjeta delegacije Bijelog Polja Medjunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Delegacija Bijelog Polja imala je uspješnu studijsku posjetu  85. po redu Novosadskom medjunarodom sajmu poljoprivrede  koji je održan od 15. do 21. maja, a na kome je nastupilo  1.500 izlagača iz 30 zemalaja i predstavljeni proizvodi i usluge u oblasti poljoprivrede iz 60 zemalja. U Delgaciji  Bijelog Polja bili su ugledni poljoprivredni proizvođači, ali i određeni broj službenika lokalne uprave koji se bave poslovima poljoprivrede i agroturizma. Zahvaljujući finansijskoj podršci Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj, Sekretarijata za ruralni razvoj i Turističke organizacije  Opštine Bijelo Polje , delegacija Bijelog Polja imala je priliku da u okviru ove studiske posjete obidje proizvode i usluge izložene u okviru  ove značajne manifestacije poljoprivrede.

Međunarodni poljoprivredni sajam je najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Modernim konceptom podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u poljoprivredi.

Medjunarodni sajam  poljoprivrede je ogledalo agrara i pruža uvid u najaktuelnije teme i trendove u ovoj privrednoj grani. Novi Sad je i ove godine bio uspješan domaćin jedne od najprestižnijih sajamskih priredbi, a samim tim i mjesto na kojem su bila predstavljena najnovija dostignuća iz oblasti agrara, mesto na kom se moglo  da se vidi, da nauči, ali i da kupi, a naši privrednici i poljoprivredni proizvodjači da postignu poslovne dogovore i još bolju vezu sa kolegama, ne samo iz regiona, već i iz brojnih zemalja širom svijeta. U oblasti poljoprivrede i agroindustrije u Bijelom Polju je počela realizacija velikih projekata, koji nam garantuju brži ekonomski razvoj, veći standard i bolji život. Na  ovom Poljoprivrednom sajmu su istovremeno prezentovana najnovija tehnološka dostignuća u agraru i primjena nauke u poljoprivredi, izložba organske hrane, Nacionalna izložba stoke, bikovi teški i po dve tone, kombajni koji koštaju više od  700.000 evra, traktori oko pola miliona, ponuda proizvoda i usluga iz najudaljenijih krajeva sveta istakao je Samedin Agović iz Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj član delegacije Bijelog Polja na sajmu.

 

Zemlja prijatelj 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma bila  je Francuska, a u okviru kolektivnih izložbi su se predstavili privrednici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Holandije, Italije, Izraela, Kine, Mađarske, Španije i Tunisa. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ove godine je podržalo organizovanje Nacionalne izložbe stoke, na kojoj će biti 1 600 živih eksponata, a u okviru izložbe „Kvalitet više“ biće predstavljeni organska proizvodnja, proizvodi sa geografskim poreklom, proizvodi sa oznakom srpski kvalitet i prvi put zanatske pivare.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor