Definisati nove modele saradnje

Crna Gora i Velika Britanija treba da definišu nove modele saradnje u kulturi, ocijenjeno je u razgovoru resornog ministra Aleksandra Bogdanovića i ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Alison Kemp.

 
Foto: Ministarstvo kulture

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva, ocijenjeno da dvije države realizuju zajedničke projekte u oblasti kulture, ali da se saradnj može dodatno ojačati i produbiti.

Bogdanović i Kemp su razgovarali o modelima za povezivanje institucija kulture dvije zemlje, što je, kako su istakli, zajednički cilj.

„Naglašena je potreba inoviranja sporazuma o saradnji, uzimajući u obzir da je trenutno na snazi Sporazum između Savezne Vlade SRJ i Vlade UK o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta, kao i da je potrebno definisati nove modele saradnje u ovoj oblasti“, piše u saopštenju.

Navodi se da je poseban akcenat stavljen na sektor kreativnih industrija, jednu od prioritetnih oblasti rada Ministarstva kulture u narednom periodu.

Kemp je istakla da iskustva Velike Britanije mogu biti od koristi Crnoj Gori u razvoju ovog sektora, kao i njihova stručna pomoć, i pozvala predstavnike Ministarstva da 12. februara, u organizaciji Britanskog savjeta, budu učesnici na okruglom stolu na tu temu.

Bogdanović je, kako se navodi, posebno naglasio mogućnost uspostavljanja saradnje u oblasti filma kroz različite projekte koje sprovodi Britanski savjet.

„Sagovornici su se saglasili da je potrebno uspostaviti saradnju sa Filmskim centrom Crne Gore, koji bi mogao učestvovati u aktivnostima Britanskog savjeta, ali i kroz njegovo djelovanje promovisati Crnu Goru kao filmsku destinaciju“, piše u saopštenju.

Bogdanović je informisao Kemp da Ministarstvo završava proceduru učlanjenja u Eurimages, fond Savjeta Evrope namijenjen kinematografiji, čime će crnogorski kinematografski sektor postati aktivni partner u evropskoj mreži.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, ambasadorku upoznao sa medijskim zakonodavstvom Crne Gore i planiranim izmjenama regulative za ovu godinu.

Bogdanović je kazao da je zakonodavni okvir Crne Gore u oblasti medija baziran na principima slobode izražavanja, medijskog pluralizma, nezavisne regulacije i samoregulacije.

„Takođe je naglasio i da je Evropska komisija ocijenila da je postignut dobar nivo pravne usklađenosti, ali i da Ministarstvo u kontinuitetu harmonizuje medijsko zakonodavstvo sa standardima i najboljim praksama zemalja članica EU“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor