Danas možemo reći sve, ali nikoga nije briga

Hrvatski reditelj Ivica Kunčević zazire, kaže, od političkog teatra, jer je teatar presvet da bi zastupao neku politiku. Smatra da u svijetu buja nacionalizam i radikalizam, a za EU ističe da je korektiv naše lijenosti.

 
„EU je korektiv naše lijenosti“

Kunčević je u emisiji ”Profil” Javnog servisa kazao da je teatar presveta i preozbiljna stvar da bi zastupao neku političku opciju.

“Politika teatru može biti samo tema, i to tema koju cinično raspreda i razrađuje. Međutim, stalo mi je da ono što radim u teatru bude društveno relevantno”, kazao je Kunčević i dodao da teatar ne može da mijenja svijet.

“Ali, teatar može jasnije vidjeti taj svijet”, naveo je Kunčević.

Sjeća se i vremena Jugoslavije u kojoj je doživio i da mu predstava bude zabranjena, ali je u to vrijeme doživio i da se grade domovi kulture. Bilo je to vrijeme cenzure, kaže Kunčević i dodaje da i današnje vrijeme ima svoje bolesti.

“Krasno je danas što sve možemo raći, ali to nikoga nije briga”, naveo je Kunčević.

Govoreći o Hrvatskoj danas kao članici EU, ističe da mladi danas odlaze iz njegove države.

“Bilo bi divno da se ti mladi jednom vrate”, kaže on. Govoreći o svojoj predstavi “Palikuća” kazao je da taj komad korespondira sa sadašnjim trenutkom.

To je, kaže, komad o radikalizmima i građaninu, koji do posljednjeg trenutka neće sebi da prizna da bi morao da ustane protiv toga.

“Mi u ovom trenu sada govorim jako široko, u Evropi, u Americi, svugdje na ovom našem svijetu imamo takvu situaciju da bujaju nacionalizmi, a mi stalno kažemo, ma neće, neće. Ja bih volio da neće”, kazao je Kunčević.

Radikalizam, kako je naveo, nikada nikome ništa dobro nije donio. Podržava ulazak u EU, jer, kako navodi, sami ne znamo postaviti ozbiljne parametre vladavine prava.

“EU je korektiv naše lijenosti. Lijeni smo, može i ovako i onako. E, ne može i ovako i onako, može samo ovako. Siguran sam da nam EU pomaže da bolje sredimo svoju državu”, kazao je Kunčević.

Govorio je i o novoj predstavi ““Ekvinocijo”, koju radi za CNP, a čija je premijera zakazana za 17. maj. Zadovoljan je crnogorskim glumcima, koji se, kako tvrdi, ne boje emocije.

U emisiji “Profil”, Kunčević je govorio i različitim društvenim pojavama, kulturnoj saradnji u regionu i Dubrovačkim ljetnjim igrama, čiji je bio direktor.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor