Search
Close this search box.

Danas je slava manastira Đurđevi Stupovi – Đurđevdan

Đurđevi Stupovi je manastir koji predstavlja najznačajniji kulturno-istorijski spomenik našeg kraja. Osnovao ga je 1213. godine župan Stefan Prvoslav, sin velikog župana Tihomira i sinovac Stefana Nemanje

Katedralni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđevi Stupovi u Beranama danas obilježava svoju hramovnu slavu Đurđevdan – praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija.

Svetinja, stara 809 godina, spada u red najstarijih naših zadužbina, a posvećena je svetom velikomučeniku i pobjedonoscu Georgiju.

„Ovaj manastir je od svog nastanka do danas dijelio i dobro i zlo sa narodom. Zato je bio i ostao i božji i narodni dom, toplo pribježište i luka spasenja, svetinja koja je duhovno hranila i formirala pokoljenja naših predaka. Od sveštenstva iz perioda turskog ropstva, posle epohe budimljanskih episkopa, koje je uzimalo teškoće naroda na svoja pleća najčešće se pominju iguman Nikifor iz doba vožda Karađorđa, i trojica igumana iz porodice Zečević: čuveni Mojsije, i ne manje zaslužni Nikodim i Joanikije“, kazao je ranije mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije.

On podsjeća da je ova svetinje pet puta razarana, paljena i pljačkana i da su je, zbog brojnih pogroma koje je pretrpjela, nazvali – manastir mučenik.

Đurđevi Stupovi je manastir koji predstavlja najznačajniji kulturno-istorijski spomenik našeg kraja. Osnovao ga je 1213. godine župan Stefan Prvoslav, sin velikog župana Tihomira i sinovac Stefana Nemanje.

Svenarodna litija u 17 časova

Danas će, nakon liturgije u 9 časova, u nastavku biti organizovane slavske svečanosti.

Sa jedne od prošlih litija

U 17 časova tradicionalno svenarodna litija krenuće iz porte manastira Đurđevi Stupovi.

Priča o Svetom Georgiju

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku vjeru. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre usjeve. Crkva na ovaj dan obilježava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.

izor:beraneonline

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor