Dan iseljenika u Petnjici

Ministarstvo vanjskih poslova u saradnji sa Upravom za dijasporu i Opštinom Petnjica sinoć je organizovalo svečanost povodom obilježavanja ,,Dana iseljenika”.  Na svečanosti su prisustvovale brojne istaknute ličnosti iz Crne Gore i dijaspore.

Predsjednik Opštine Samir Agović je u  ime građana Petnjice i kao domaćin,  prisutnim gostima poželio dobrodošlicu i zahvalio se na prisustvu predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću, zatim bivšem premijeru Milu Đukanoviću, ministrima, poslanicima i preduzećima čiji je osnivač država, ambasadorima, predsjednicima opština i skupština gradova Crne Gore, predstavnicima civilnih društava i organizacija i ljudima iz dijaspore.

Prisutnima se na svečanosti obratio i direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović. On je u ime uprave za dijasporu pozdravio sve prisutne i zahvalio na prisustvu  manifestaciji ,,Dani iseljenika” koju Uprava za dijasporu organizuje u saradnji sa opštinom Petnjica. Takođe je govorio i o tome da Petnjica nije slučajno domaćin ove manifestacije.

,,U našoj bližoj i dalji prošlosti, veliki broj petnjičana je potražio bolji život za sebe i svoju porodicu u zemljama zapadne Evrope a pogotovo u Luksemburgu i Njemačkoj. Odlazeći iz svog zavičaja i svoje zemlje oni je nikada nisu zaboravljali već su pomagali svoje familije koje su ostale ovdje i ulagali u svoj kraj provodeći odmor ovdje. Sve su to razlozi zbog kojih smo prvu manifestaciju ,,Dani iseljenika” organizovali u Petnjici, jednoj od najmlađih opština u Crnoj Gori. Najznačajniji koraci Crne Gore u cilju jačanja saradnje sa svojim iseljenicima je formiranje Savjeta za saradnju sa iseljenicima kao savjetodavnog tijela Vlade, organizovanje dana iseljenika, dodjela nagrada istaknutim iseljenicima i njihovim organizacijama, usvajanje zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima gdje smo pristupili izradi podzakonski akata kojim smo razradili glavne oblasti saradnje sa iseljenicima i raspodjelu sredstava za pomoć našim građanima od strane iseljeničkih organizacija. Trenutno radimo na uvođenju pune primjene ovih akata koji će osnažiti veze matice sa iseljenicima”-rekao je Mitrović.

Izvor i foto: Radio Petnjica

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor