Damjanović: Elektronskom evidencijom protiv šverca droge i duvana

Uprava prihoda i carina Crne Gore je potpuno spremna da zaokruži što je juče dogovoreno sa Ministarstvom finansija i da nastavi u kontinuitetu da suzbija krijumčarenje cigareta, narkotika i ostale robe, na način kao što to radi unazad nekoliko mjeseci, kada je urađeno više nego u prethodnih 20-30 godina, rekao je Aleksandar Damjanović.

Vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Crne Gore Aleksandar Damjanović kazao je juče da su u jednom dužem periodu radili na elektronskom načinu evidentiranja prometa u slobodnoj zoni i to ne samo duvanskih proizvoda već i ostalih roba. Dodao je da su na putu da realizuju jedinstveno izvještavanje, koje nikada dosad nije bilo u okviru slobodne zone.

– Podsjetiću i da sam zajedno sa Upravom policije naredio popis maltene svake paklice cigareta krajem maja i početkom juna u slobodnoj zoni i da smo po prvi put dobili detaljne evidencije stanja na zalihama. Takođe, u smislu saradnje sa drugim organima uspostavili smo i novi način kontrole protoka roba u slobodnoj zoni, a imajući u vidu da je došlo do određenih promjena u Luci Bar, sa kojom će se raditi na uvođenju kompletnog elektronskog nadzora poslovanja u okviru skladišta koja pripadaju Luci Bar. Uprava prihoda i carina Crne Gore je potpuno spremna da zaokruži što je juče dogovoreno sa Ministarstvom finansija i da nastavi u kontinuitetu da suzbija krijumčarenje cigareta, narkotika i ostale robe, na način kao što to radi unazad nekoliko mjeseci, za koji period je urađeno više nego u prethodnih 20 do 30 godina – rekao je Damjanović za „Dan“.

Dodao je da će nastojati da riješi problem sa švercom.

– Što se mene lično tiče, dok budem na ovom mjestu taj će se proces nastaviti i na bazi odluke Vlade o zabrani skladištenja cigareta, mogu da kažem da smo na putu da ovaj problem, naravno uz pomoć naših međunarodnih prijatelja, riješimo za sva vremena – kazao je Damjanović.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja objavili su juče da su naložili Upravi prihoda i carina da, do uvođenja kompleksnijeg softverskog rješenja, odmah počnu sa elektronskim vođenjem evidencije u slobodnim carinskim zonama Luka Bar i Podgorica. Resorni ministar Milojko Spajić sa saradnicima održao je sastanak sa Damjanovićem i njenim predstavnicima, kako bi razgovarali o uvođenju elektronskog sistema za evidenciju robe koja se nalazi u slobodnim zonama.

– Neophodno je da državni organi, u prvom redu Uprava prihoda i carina i Vlada, u svakom trenutku imaju uvid u promet robe u slobodnim zonama, a sve u skladu sa važećim zakonskim propisima – naveo je Spajić. On je, kako je saopšteno iz ministarstva, poručio da su Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou i Vlada u cjelini odlučni i istrajni u borbi protiv sive ekonomije.

– Zbog toga je neophodno da Uprava prihoda i carina odmah počne elektronsko vođenje precizne evidencije prometa svih roba – rekao je Spajić.

Iz ministarstva su podsjetili da je Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, u više navrata, insistirao na uvođenju elektronske evidencije prometa robe u slobodnim zonama, što ni nakon više mjeseci nije učinjeno.

Izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor