Da li znate kako je Milka čokolada dobila ime?

Jedna od poznatih robnih marki, velike popularnosti u cijeloj Evropi a i kod nas, svakako je čokolada Milka. Pitanje glasi, kako je najpoznatija čokolada dobila naše žensko ime?

Milka je slovensko ime, tačnije južnoslovensko, potiče od divne riječi mio, mila. Postoji više i ženskih i muških imena izvedenih od pridjeva mio, ali to nam je poznato. Da li slovensko žensko ime ima ikakve veze sa nazivom popularne čokolade? Odgovor je ne!

Postoji i u jevrejskom jeziku, u Bibliji varijanta ovog imena Milka, Malka u značenju kraljica. Ipak to definitivno nije put, na kome ćemo pronaći odgovor i koji ima veze sa našom čokoladam. Odgovor ćemo potražiti u istorijatu ovog brenda.

Milka čokolada istorija

Još davne 1825. godine, poslastičar iz švajcarskog gradića Neuenburg ili francuski Neuchatel osnovao je fabriku za proizvodnju konditorskih proizvoda. Posao je krenuo dobro, table čokolade su se lijepo prodavale. U to vrijeme je čokolada imala drugačiji ukus nego ova današnja. Naime, nije se upotrebljavalo mlijeko u procesu proizvodnje čokolade, kakao je bio osnovna supstanca. Godine 1901. je uvedena tehnološka inovacija, u proizvodnju je uvedeno mlijeko kao obavezni sastojak. Novi proizvod je registrovan. Krave daju mlijeko, posebno su čuvene alpske krave, pa je krava postala zaštitni znak novog uz specifičnu ljubičastu boju pakovanja.

Sada imamo sve podatke. Odgovor na pitanje kako je Milka čololada dobila ime glasi:

Na njemačkom:

Milch – mlijeko
Kakao – kakao

Ako spojimo ove dvije riječi i uzmemo samo početna slova, dobićeno sljedeće:

Milch + Kakao = Milka

Izvor:Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor