Da li možete nabrojati nekoliko kompozitorki?

Nije neobično ako vam nijedno ime ne pada na pamet, jer, iako je muzika uporedo sa istorijom čovječanstva prošla evoluciju, žene koje su učestvovale u njenom stvaranju, ostajale su u sjenci.

 
„KIC ‘Budo Tomović’ osmislio je koncertni ciklus nazvan ‘Kompozitorke iz sjenke'“

KIC “Budo Tomović” osmislio je koncertni ciklus nazvan “Kompozitorke iz sjenke” čiji je cilj afirmisanje muzičkog stvaralaštva žena.
Koncert će biti održan u četvrtak, 8.marta u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati.

Na programu su djela kamerne muzike kompozitorki koje su stvarale u 19. i prvoj polovini 20.vijeka: Melani Bonis, Klara Šuman, Fani Mendelson Hensel i Ejmi Bič.

Program će izvesti 13 afirmisanih muzičara: trio Žana Lekić – flauta, Marija Đuranović – violina i Nataša Popović – klavir; duo Vujadin Krivokapić – violina i Bojan Martinović – klavir, gudački kvartet “Vollmond”: Milana Bjelobaba, Luna Konstandinović – violine, Aleksandra Kijanović – viola i Ana Dulović – violončelo i gudački kvartet “Doklea” koji čine: Slađana Cvejić, Sonja Vojvodić – violine, Petar Obradović – viola i Milan Ninković – violončelo.

Ciklus “Kompozitorke iz sjenke” osmislila je urednica muzičkog programa u KIC-u “Budo Tomović” Maja Popović, a dio je muzičke ponude od 2015.godine.

Kao jedinstven sadržaj na crnogorskoj muzičkoj sceni, ovaj programski ciklus iz godine u godinu podstiče crnogorske umjetnike da izvode djela kompozitorki. Time se pridružuju cilju da bude afirmisano muzičko stvaralaštvo žena čiji je muzički rukopis zanimljiv, vrijedan i cijenjen.

Muzička djela kompozitorki sve su zastupljenija na koncertnim programima, ali je njihov izlazak na svjetlost pozornica još izazov svih koji se bave muzikom.

Iako su vjekovima kompozitorke bile u drugom planu, afirmacija njihovog stvaralaštva danas je dio potrebe za emancipacijom društva i boljim statusom umjetnica.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor