Crveni meteo alarm za sjever Crne Gore, Direktorat spreman

Evropska mreža meteoroloških servisa objavila za danas crveni meteo alarm na sjeveru Crne Gore. Istovremeno, narandžasti meteo alarm važiće na jugu.

Alarm je na snazi zbog jakog vjetra i obilnog snijega koji se očekuje. Sinoptičari za danas prognoziraju kišu i snijeg.

Crveni alarm znači upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Savjetuje se povećan oprez, te stalno praćenje vremenske prognoze.

U Crnoj Gori danas će biti umjereno do potpuno oblačno, mjestimično sa kišom, u prvom dijelu dana u višim planinskim predjelima moguć i slab snijeg i susnježica.

Više uslova za padavine u južnim i centralnim predjelima, ponegdje moguć pljusak i grmljavina, dok na sjeveru i sjeveroistoku zemlje očekuju se duži sunčani intervali.

Duvaće povremeno pojačan i jak vjetar, na sjeveru na udare ponegdje veoma jak i olujni, južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha biće -5 do osam, najviša dnevna dva do 15 stepeni.

U Podgorici će biti umjereno do potpuno oblačno, povremeno sa kišom.

Duvaće povremeno umjeren do jak vjetar, južnih smjerova.

Najviša dnevna temperatura od osam do 11 stepeni.

Diretorat za vanredne situacije MUP-a spreman

Iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a kažu da su upoznati sa najavom meteorološke situacije za naredne dane te da su zatražili dodatno povećanje spremnosti svih službi na terenu.

Takođe, na Operativnom štabu je donešena odluka da se uputi dopis Opštinskim timovima za zaštitu i spašavanje o obaveznosti preduzimanja svih neophodnih preventivnih i operativnih mjera zaštite i spašavanja od mogućeg nastanka poplava i ekstremnih meteoroloških pojava, u cilju adekvatnog odgovora sistema zaštite i spašavanja na lokalnom nivou.

Operativni štab se osvrnuo i na situaciju na terenu prethodnih dana.

“Sistem je funcionisao u punom kapacitetu, te da su u najvećem dijelu ispoštovane preporuke Operativnog štaba, što je imalo za posljedicu stabilnu situaciju na terenu”, kazali su oni.

Operativni štab za zaštitu i spašavanje će, ističu oni, i u narednom periodu nastaviće da kontinuirano prate situaciju na području Crne Gore i reaguju u skladu sa svojim nadležnostima.

Izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor